Politică

PDL cere Avocatul Poporului ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate la Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa

PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la articolul 81 din Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa.

"Vă adresăm solicitarea, ca în baza art. 146 lit. d) din Constituţie şi a art. 13 lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale care să aibă ca obiect art. 81 din Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, publicată în Monitorul Oficial nr. 620 din 4 octombrie 2013", se arată în sesizarea adresată de PDL lui Anastasiu CRIŞU, Avocatul Poporului, conform Mediafax.

Democrat-liberalii amintesc că această prevedere are următoarea formă: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare, se suspendă licenţa audiovizuală, în sensul Legii nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anumit serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".


PDL consideră că prin această prevedere se încalcă mai multe articole din Constituţie.

Democrat-liberalii menţionează în acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit căruia "statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor".


De asemenea, se apreciază că este încălcat articolul 16 alineat (1), conform căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

PDL invocă de asemenea articolul 31, alineat (1), care prevede că "dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit".


Democrat-liberalii apreciază că articolul 81 al OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă "reprezintă o încălcare a prevederilor constituţionale amintite şi se justifică astfel ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale".

"Aprecierea pe care o veţi face acestei prevederi poate releva de asemenea şi alte norme constituţionale care sunt încălcate. Avem deplină încredere în disponibilitatea instituţiei pe care o conduceţi de a da curs favorabil solicitării noastre în cel mai scurt timp", se spune în finalul sesizării semnate de preşedintele PDL Vasile Blaga adresate Avocatului Poporului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter