Politică

ANCHETĂ: Membri de frunte ai PSD, implicați în AFACEREA EADS, prin care a fost furat statul cu 1 MILIARD DE EURO

O anchetă a Centrului de Investigaţii Media a scos la iveală faptul că mai mulţi membrii PSD au făcut parte din diferite organizaţii direct legate de concernul european EADS, căruia Guvernul României i-a atribuit, în 2004, fără licitaţie, un contract pentru securizarea frontierelor care a păgubit statul cu aproape un miliard de euro.

Adrian Nastase si Victor Ponta- sursa foto: Mediafax Adrian Nastase si Victor Ponta- sursa foto: Mediafax

Grupurile Lagardere şi Daimler Chrysler au fondat concernul european EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), un gigant al industriei de aeronautică şi apărare. Cele două companii aveau contracte cu mai multe firme româneşti conduse de apropiaţi ai Guvernului de atunci.

Victor Ponta a condus Fundaţia “Secolul XXI” în perioada în care era şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi, mai târziu, ministru delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar, deși, deloc surprinzător, acest lucru nu apare menționat în CV-ul actualului prim-ministru.


Fundaţia “Secolul XXI” apărea ca acţionar majoritar, cu 52,5 la sută, în compania ce operează Radio 21, alături de grupul francez Lagardere, care deţine restul părţilor sociale.

Unul dintre fondatorii fundației “Secolul XXI” este Ioan Rus, ministru de Interne în Guvernul Năstase, iar tenismenul Ilie Năstase a fost chiar preşedintele fundaţiei.


Potrivit sursei citate, grupul Lagardere era acţionar şi la o companie care deţine Europa FM, printre co-acţionari fiind şi Dan Ghibernea, Ovidiu Miculescu sau fraţii Ovidiu şi Cristina Zegheru.

Contractul pentru securizarea frontierelor încheiat cu EADS era finanţat cu aproximativ 200 de milioane de euro din fonduri europene, pe lângă cele 650 de milioane de euro provenind de la bugetul de stat.


Contractul pentru securizarea frontierelor, al doilea cel mai păgubos după Bechtel, nu este singular. Un alt contract face din nou legătura între Fundaţia “Secolul XXI” şi EADS. Este vorba despre un contract de achiziţionare a unor fregate militare de la grupul BAE Systems, a cărui divizie de rachete a fuzionat în 2001 cu EADS. “Fregatele militare au fost cumpărate de la BAE Systems în 2002, când, conform documentelor prezentate astăzi de Centrul de Investigaţii Media, la conducerea Fundaţiei “Secolul XXI” se afla Ioan Mircea Pascu, care era ministru al Apărării în Cabinetul Năstase”, scrie CIM.

Citiți aici ancheta integrală a jurnaliștilor de la investigatiimedia.ro și documentele care demonstrează implicarea PSD în afacerea EADS.  


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter