Politică

Lege pentru prevenirea abandonului câinilor

Deputatul PNL de Cluj, Adrian Oros, va depune în Parlament, în cursul săptămânii viitoare, o iniţiativă legislativă pentru prevenirea abandonului câinilor. Parlamentarul clujean susţine că în proiectul său a pornit de la faptul că legea care permite eutanasiererea cânilor fără stăpân a trecut pe repede înainte în Legislativ, doar datorită presiunii străzii, fără însă ca aspectele importante să fie rezolvate.

Proiectul lui Oros vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea la nivel naţional a Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, controlul reproducţiei canine, precum şi importul şi comercializarea câinilor. În acest fel, arată parlamentarul clujean, ar fi ţinut sub control abandonul câinilor, astfel încât numărul celor fără stăpân ar fi redus în doar câţiva ani.

„Legislaţia actuală se ocupă de câinii fără stăpân, nu de câinii cu stăpân. Aceştia sunt principala sursă a câinilor fără stăpân. Responsabilizăm astfel stăpânii şi avem posibilitatea de a sancţiona abandonul”, a declarat liberalul clujean.


Un proiect pentru responsabilizarea deţinătorilor de câini

Astfel, printre avantajele pe care le aduce proiectul deputatului liberal se numără existenţa unei evidenţe clare privind vaccinarea antirabică, responsabilizarea deţinătorilor de câini, descurajarea comeţului ilegal sau a importului de câini. Iniţiativa sa vizează de asemenea, posibilitatea sancţionării celor care îşi abandonează câinii, lăsându-i în stradă. De exemplu, se prevede ca dacă un câine nu este înregistrat şi microcipat după naştere, sancţiunea prevăzută să fie de 1000 de lei. În ce priveşte rasele periculoase, deputatul Adrian Oros propune ca doar adulţii să poată deţine asemenea rase de câini în baza unui certificat de cazier, aviz psihologic, o declaraţie pe propria răspundere că se cunoaşte comportamentul rasei, precum şi un atestat care să certifice gradul de agresivitate al rasei.

Adrian Oros a iniţiat acest proiect alături de o asociaţie pentru protecţia câinilor fără stăpân din Cluj. Înainte de a ajunge în plen, iniţiativa legislativă a parlamentarului liberal va trebui să primească avizul comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor.


La Cluj, câinii maidanezi nu sunt eutanasiaţi

La Cluj, situaţia câinilor fără stăpân nu este atât de gravă precum în capitală fiind ţinută sub control şi nefiind necesară eutanasierea acestora. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc preciza, în cursul săptămânii trecute, că sunt eutanasiaţi doar câinii bolnavi, răniţi, conform prevederilor legale. De asemenea, adăpostul pentru câini cu o capacitate de 140 de locuri face faţă nevoilor oraşului.

Chiar dacă la Cluj există soluţii, adoptarea legii care permite eutanasierea câinilor nu a rămas fără ecou printre iubitorii de animale. Săptămâna trecută, aproximativ 200 de persoane au protestat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de eutanasierea câinilor maidanezi. Participanţii la miting au explicat că majoritatea câinilor de pe stradă provin din curţile oamenilor, iar o soluţie pentru stoparea acestui fenomen ar fi înregistrarea, microciparea şi sterilizarea sau plata unei taxe pentru supravegherea câinilor cu stăpân.

Ultimele Stiri
abonare newsletter