Politică

Şova: Nu putem da HG pe Roşia Montană, iar asumarea răspunderii ar însemna să decidem peste Parlament

Ministrul Dan Şova a precizat, joi, că Guvernul nu poate da o hotărâre în cazul Roşia Montană şi nici nu poate să-şi asume răspunderea în Parlament, pentru că ar însemna să decidă peste capul legislativului.

Întrebat dacă Guvernul ar da o hotărâre pentru exploatarea de la Roşia Montană, Dan Şova a spus: "O hotărâre de guvern nu poate fi dată pe norme pe care le conţine legea. Hotărârea de guvern este un act normativ administrativ care reglementează doar punerea în aplicare a legii".

Întrebat dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe acest proiect de lege, Şova a spus că Executivul nu poate angaja răspunderea, pentru că ar însemna să decidă peste capul Parlamentului, relatează Mediafax.ro.


"Nu ne putem angaja răspunderea, pentru că pur şi simplu asta înseamnă ca Guvernul să decidă peste capul Parlamentului. Nu ar fi prima oară, dar noi nu suntem guvernul Boc", a adăugat Şova.

El a mai spus că guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea pe restituirea proprietăţilor deoarece era vorba despre "o chestiune ce afecta financiar uriaş statul român".


Întrebat în legătură cu desecretizarea documentelor în cazul Roşia Montană, Şova a spus că pot fi desecretizate toate documentele în afară de licenţa de exploatare şi că acestea vor fi făcute publice într-o săptămână.

"În afară de licenţa de exploatare, toate documentele se desecretizează, ne apucăm de scanat şi într-o săptămână le aveţi", a arătat Şova.


El a explicat că pentru desecretizarea licenţei de exploatare este nevoie de acordul companiei. Acesta a mai adăugat că s-a încercat desecretizarea fără acordul companiei şi au existat mai multe hotărâri judecătoreşti nefavorabile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter