Politică

Tişe, despre reducerea TVA-ului la pâine: Din această măsură au de câștigat numai evazioniștii şi șmecherii

Senatorul clujean Alin Tişe (PDL) spune că măsura reducerii TVA-ului la pâine de la 24% la 9% este doar o gogoașă electorală și o risipă de bani care nu mai vin la buget, ci sunt bagați în buzunarele unor șmecheri.

Alin Tişe afirmă că agricultorii şi procesatorii cinstiţi nu vor avea nimic de câștigat. Senatorul clujean a făcut un studiu în câteva magazine din marile oraşe din judeţul Cluj unde a constat că scăderea preţului la pâine este nesemnificativă.

„Am făcut un studiu, nu neapărat de specialitate, am luat preţuri din toate zonele din judeţ din oraşele mari, legat de preţul la pâine având în vedere reducerea TVA-ului la pâine de la 24% la 9% şi am ajuns la concluzia că de fapt această reducere a TVA-ului în mod direct a dus la o scădere nesemnificativă a preţului la pâine. Am luat din anumite zone , la o pâine de 400 de grame scăderea e de la 1,40 de lei la 1,19 lei, în alte zone o pâine de 700 de grame scăderea este de la 2,2 lei la 1,9 lei. Acuma se demonstrează faptul că această reducere la pâine a fost o măsură care în realitate nu avantajează şi nu favorizează cumpărătorul de pâine, ci a fost o decizie care avantajează filiera făină-pâine, adică procesatorii şi nicidecum producătorii de pâine”, este de părere Tişe.


Beneficiarii măsurii sunt firmele lui Dan Voiculescu

Alin Tişe a mai declarat că adevăraţii beneficiari sunt firmele controlate şi deţinute de Dan Voiculescu. „Şi acuma înţeleg de ce ministrul Constantin (n. red. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin) şi PC-ul au insistat atât de mult asupra acestei măsuri. Pentru că cei care sunt beneficiarii acestei măsuri , printre altele, sunt firmele pe care le deţine Dan Voiculescu. Sunt foarte puţini procesatori pricipali în România şi cei care sunt sunt firme deţinute, respectiv controlate,  de cei de la PC. Aceasstă decizie populistă prezentată de Guvernul USL cîă va fi redusă pâinea este o gogoaşă electorală”, a mai spus senatorul.

Preţul la pâine ar fi trebuit să scadă cu 30%

Democrat liberalul a mai arătat faptul că în urma reducerii TVA-ului preţul la pâine ar fi trebuit să scadă cu cel puţin 30%. „Preţul la grâu s-a redus cu 50%, TVA-ul a scăzut de la 24% la 9%, vă daţi seama că ar fi trebuit cu cel puţin 30% să se reducă preţul la pâine. Noi acum avem o reducere, în cel mai fericit caz, de 8%-9%. Şi asta doar la o cercetare empirică la câteva magazine din Turda, Huedin, Câmpia Turzii, Dej şi Cluj-Napoca. O comparaţie între preţurile la pâine înainte (30 august) şi după (2 septembrie) intrarea în vigoare a scăderii TVA la pâine la 9% arată că județele Cluj și Ialomița sunt la coada listei cu aplicarea de micii comercianți a reducerii TVA. Voi face o interpelare prim-ministrului si ministrului agriculturii pentru a interveni şi de a verifica     starea de lucruri şi a lua măsurile necesare pentru ca această reducere de TVA să se simtă şi în buzunarul românilor nu doar în buzunarul clientelei de partid”, a conchis Tişe.


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spunea că reducerea TVA la pâine, "pe tot lanţul de producţie", va genera şi o scădere a preţului la produsele de panificaţie, însă măsura urmăreşte în primul rând crearea unui mediu concurenţial corect, care să salveze societăţile ce îşi plătesc impozitele.

Guvernul a avizat, la sfârşitul lunii iulie, reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.


Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) estima că reducerea TVA va creşte producţia de făină şi pâine fiscalizată cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creşte numărul angajaţilor legali cu circa 8.500 persoane, iar preţul pâinii la raft va scădea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter