Politică

Tokes: retragerea Ordinului “Steaua României”, o tentativă de exemplu negativ pentru maghiari

Europarlamentarul Laszlo Tokes susţine că eventuala retragere a distincţiei Ordinul naţional “Steaua României” ar echivala cu “desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei”.

“Înalta distincţie care mi-a fost acordată după 20 de ani a reprezentat recunoaşterea meritelor tuturor eroilor şi disidenţilor de la Timişoara. De vreme ce Timişoarei 'i-a fost furată revoluţia', Ordinul naţional 'Steaua României', ce mi-a fost conferit în anul 2009, i-a făcut dreptate într-o anumită măsură şi 'oraşului-martir'. În cazul în care mi se va retrage această distincţie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei. Mai mult, ar constitui o nouă dovadă a restaurării relaţiilor şi organizării de tip comunist ce are loc în present”, a declarat europarlamentarul, la Arad, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a protestului bisericesc împotriva demolării satelor, potrivit unui comunicat pe care l-a transmis presei.
Conform Agerpres, Tokes cataloghează demersul de a îi fi luată distincţia “Steaua României” drept “o tentativă de a oferi un exemplu negative”, motivată parţial de interese politice şi parţial de dorinţa “de a descuraja şi a învăţa minte” comunitatea maghiară. “Cauza şi explicaţia evidentă (pentru retragerea distincţiei “Steaua României” - n.r.) o constituie propunerea pe care am făcut-o în ziua de 27 iulie 2013, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad, prin care pe baza exemplului austriaco-italian am lansat ideea ca Ungaria să-şi asume rolul de stat-garant în privinţa comunităţii naţionale maghiare din România - sau Transilvania - cu scopul de a asigura drepturile acesteia. Amintirea acestui model european consacrat, ce garantează autonomia comunităţii de austrieci care trăieşte în provincia italiană numită Tirolul de Sud, i-a iritat în mod neaşteptat şi într-o măsură inexplicabil de mare pe liderii politici români”, mai susţine Tokes.

Ultimele Stiri
abonare newsletter