Politică

Politicienii clujeni cer sancţiuni pentru discursul extremiştilor maghiari

Declaraţiile extremiste ale unor lideri maghiari, făcute în ultimele săptămâni pe teritoriul României, au stârnit o serie de reacţii dure în rândul politicienilor.

O astfel de reacţie a venit luni din partea preşedintelui României, Traian Băsescu, care a avertizat că România va pune la punct Ungaria, după ce cu o zi în urmă, liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România. Şeful statului l-a pus la zid şi pe europarlamentarul Tokes Laszlo pentru declaraţiile sale pe tema protectoratului Ungariei asupra Transilvaniei.

Afirmaţiile deplasate ale liderilor maghiari nu au fost bine văzute nici de UDMR. Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii a subliniat că formaţiunea sa se delimitează de acestea, arătând totodată, că în secolul 21, la fel ca mărfurile, „şi ideile şi chiar prostiile circulă liber“.


Daniel Buda: „Reacţia MAE, frecţie la picior de lemn…“

Opoziţia atrage atenţia asupra faptului că declaraţiile extremiştilor maghiari nu pot rămâne nesancţionate la nesfârşit, iar autorităţile statului ar trebui să ia măsuri.

„Astfel de declaraţii nu pot fi tolerate la nesfârşit. Avem instituţii ale statului care sunt obligate să respecte legea astfel încât asemenea persoane să nu mai aibă acces pe teritoriul ţării noastre dacă mai fac asemenea afirmaţii. Pe de altă parte, nici declaraţiile domnului Laszlo Tokes nu trebuie tolerate la nesfârşit. În nicio altă guvernare nu au mai existat atât de multe declaraţii de acest gen, iar reacţia MAE de duminică a fost frecţie la picior de lemn…  Victor Ponta ar trebui să înţeleagă că premierii nu au vacanţă, dar probabil că nu îşi poate depăşi statutul de copilot…“, a declarat liderul PDL Cluj, Daniel Buda.


În opinia senatorului democrat liberal clujean, Alin Tişe, înainte de a se ajunge la sancţiuni trebuie stabilit dacă prin declaraţiile făcute s-a incitat.

„Extermiştii trebuie trataţi cum sunt de altfel, trataţi în Europa, cu calm şi responsabilitate. Dacă se constată că a incitat trebuie desigur luate măsuri şi aplicate sancţiuni, dar numai după ce s-a stabilit acest lucru. Pentru că altfel, se încalcă dreptul la libera exprimare“ a spus Alin Tişe.


PNL uită că e la putere

Ultimele declaraţii ale liderilor maghiari au fost criticate şi de reprezentanţii USL de la Cluj, care se pare că uită că sunt la putere. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, consideră că celor care fac asemenea de afirmaţii pe teritoriul României ar trebui să li se interzică să mai intre în ţară.

„A existat o reacţie a MAE, într-adevăr la ceea ce a spus liderul Jobbik… dar cred că ar trebui ca acelora care fac asemenea declaraţii să nu li se mai dea voie să intre în ţară, în România, să li se aplice sancţiuni“, a spus Uioreanu.


PSD Cluj dă vina pe Băsescu

Social democraţii clujeni resping „cu fermitate“ mesajele extremiste și retrograde ale președintelui Jobbik, Vona Gabor şi precizează că MAE a avut o reacție fermă în acest caz, iar „guvernul maghiar a răspuns solicitării noastre, delimitându-se de aceste declarații“. „Îngrijorator este faptul că primul care, conform atribuțiilor constituționale, trebuia să reacționeze în faţa unor astfel de declarații este președintele Traian Basescu, acesta tăcând ca de fiecare dată când Viktor Orban și aliații săi au avut astfel de ieșiri extremiste”, a declarat Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter