Politică

Băsescu: Guvernul a presat în crearea unui precedent, implicarea CSAT în privatizări

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că Guvernul a presat în crearea unui precedent, implicarea CSAT în procese de privatizare.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

- "Coabitarea există atâta timp cât respectăm legea. Consider că Victor Ponta fuge de răspundere".


- "Aşa cum este acum, procesul va face din statul român un plătitor de daune".

- "CSAT nu poate aviza vânzări de pachete de acţiuni de niciun fel. Dacă premierul vrea să rămână în aer şi licitaţia şi amgajamentele, e treaba dânsului. Dacă Guvernul nu continuă procedura din cauza lui, GFR va cere daune Guvernului. Dacă aş fi prim-ministru aş accelera procedurile la maxim. Este important ca Guvernul să nu blocheze procedurile, pentru că statul va plăti".


- "Guvernul îmi cere s-o fac pe primul ministru, dar nu pot".

- "CSAT nu are atributul de a verifica Guvernul. Controlul asupra Guvernului îl exercită Parlamentul. Niciodată nu s-a făcut control al Guvernului din partea CSAT-ului".


- "CSAT are următoarele atribuţii: avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind securitatea naţională. Ce am primit eu nu corespunde cu  obligaţia semnalată în adresă. Eu am primit spre a fi pus pe ordinea de zi, fără să se precizeze de ce, hotărârea Guvernului pentru aprobarea condiţiilor de privatizare a contractului de vânzare CFR. Nu ştiu vreun articol care să dea dreptul CSAT să avizeze contracte de vânzare-cumpărare de companii".

- "CSAT şi-a încheiat misiunea pe data de 5 februarie 2013, când a avizat strategia de privatizare".


- "Nu îmi place această plimbare a unui proces de privatizare între Guvern şi CSAT, cu atât mai mult cu cât CSAT nu are niciun fel de implicare în privatizări. Guvernul a presat în crearea unui precedent, implicarea CSAT în procese de privatizare. Cred că mai bine se făceau presiuni pe câştigător să vină cu banii".

- "Şedinţa CSAT de vineri s-a desfăşurat într-o atmosferă constructivă şi s-au căutat soluţii".


Declaraţia de luni a preşedintelui este prima după şedinţa CSAT de vineri, în care nu s-a emis nicio nouă decizie privind privatizarea CFR Marfă, informează Mediafax.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter