Politică

UPDATE: Tokes, lui Viktor Orban: “Oferiţi protectorat Transilvaniei”

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sâmbătă, la Băile Tuşnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei.

Laszlo Tokes Laszlo Tokes

"Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud", a declarat Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei, potrivit Mediafax.

El a mai spus că trebuie să fie selectaţi specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că "secuimea are un steag", şi împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe "pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii". Laszlo Tokes a precizat totodată că Băile Tuşnad, unde se desfăşoară Universitatea de Vară "Balvanyos", reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.


Tokes a mai spus că există divergenţe la nivelul comunităţii maghiare din afara graniţelor Ungariei, care se datorează, în principal, regimurilor comuniste. "Din păcate, statele care au apărut după tratatele de pace au reuşit să dividă comunitatea maghiară, naţiunea maghiară, şi regimul comunist a contribuit. Din păcate, nu există acea unitate în pluritate, de care am avea nevoie şi nu există forţa de coeziune, care ar ţine laolaltă comunităţi mai mici sau mai mari", a spus Tokes.

UPDATE: Liderii politici de la Cluj s-au săturat de declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes


Declaraţiile lui Laszlo Tokes stârnesc, ca de fiecare dată, reacţii în rândul politicienilor clujeni, care se declară sătui de afirmaţiile extremiste ale acestuia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu subliniază că europarlmentarul Laszlo Tokes „scuipă de 20 de ani încoace pământul românesc” şi nimeni nu ia măsuri. „Circulă tot felul de oficiali ungari pe aici şi fac tot felul de declaraţii...Eu cred că organele statului ar trebui să-şi facă odată datoria şi să curme declaraţiile lui Laszlo Tokes, care de 20 de ani scuipă pământul românesc. Eu de ani de zile tot spun asta...Iar în privinţa declaraţiei, domnul Tokes are impresia că trăim tot în era medievală..., cu suverani şi vasali?”, a declarat Horea Uioreanu.


Şi liderul PDL Cluj Daniel Buda îl taxează pe Laszlo Tokes, punând declaraţiile acestuia pe seama caniculei. „Probabil a stat şi foarte mult la soare...domnul Tokes...Sunt declaraţii extremiste, în stilul caracteristic, pe care probabil nici domnia sa nu le crede. Nu cred că trebuie luate în seamă”, a declarat Daniel Buda.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter