Politică

Mişcări previzibile pe scena politică de la Cluj

Scena politică de la Cluj a cunoscut câteva schimbări deloc surprinzătoare, la sfârşitul săptămânii trecute, care pot marca noi începuturi, de bun augur pentru unii sau dimpotrivă, cu consecinţe negative pentru alţii, subliniază sociologul clujean Ioan Hosu.

Democrat liberalii clujeni l-au pierdut pe Adrian Papahagi, care s-a înscris în Mişcarea Populară, iar liberalii au anunţat şi ei sfârşitul unei „epoci“, mai exact candidatura lui Horea Uioreanu la şefia PNL Cluj. În acest context, arată Ioan Hosu, se conturează două întrebări.

Cine îl va înlocui pe Papahagi în PDL Cluj?


Prima dintre acestea se referă la pierderea celor care vor să facă reformă în PDL şi care până la urmă sunt de neînlocuit în Partidul Democrat liberal, subliniază Hosu.

„Plecarea lu Papahagi era previzibilă, nu a fost deloc surprinzătoare plecarea sa la Mişcarea Populară. Adrian Papahagi este exact profilul intelectualului pe care îl caută Mişcarea Populară. Pentru PDL Cluj însă, plecarea acestuia este o pierdere. Întrebarea care se pune aici, care apare aici este cine îl înlocuieşte pe Papahagi la Cluj...? Din punctul meu de vedere, PDL nu îşi permite să piardă membri marcanţi, vizibili, cum sunt reformiştii, cum sunt Cristian Preda şi de la Cluj, Papahagi. Or PDL se desparte de reformişti, sub conducerea lui Vasile Blaga, iar organizaţia de la Cluj este o replică a Bucureştiului. Aceste semnale nu cred că sunt de bun augur pentru democrat liberali“, atrage atenţia Ioan Hosu. 


Liberalii schimbă doar persoana sau şi strategia?

Cea de-a doua schimbare, venită de la liberali, este semnalul încheierii unei epoci, care poate fi doar o schimbare de imagine sau dimpotrivă, de strategie pentru politica liberală de la Cluj.


„Tocmai acest lucru ne interesează, dacă liberalii schimbă doar persoana de la conducerea partidului sau şi strategia, echipa. Prin plecarea lui Nicoară se încheie un ciclu, o epocă şi începe o alta, cu o configuraţie nouă. Rămâne de văzut dacă această schimbare va duce la o nouă politică liberală pentru Cluj, pentru că aici sunt aşteptările“, mai comentează sociologul clujean.

abonare newsletter