monitorulcj.ro Menu

Politică

Eckstein vrea cod de conduită la alegerile interne ale UDMR

Politicianul clujean a arătat că viitorii candidaţi nu au fost invitaţi la reuniunile unor organizaţii judeţene şi că nu este reglementată o perioadă în care să se desfăşoare campania electorală internă pentru funcţia de preşedinte. Unul dintre candidaţii la preşedinţia UDMR, clujeanul Eckstein Kovacs Peter, a vorbit ieri, într-o conferinţă de presă, despre anumite probleme existente în interiorul Uniunii legate de viitoarele alegeri interne. Eckstein a reclamat faptul că nu există suficiente reglementări în ceea ce priveşte derularea campaniei electorale în cadrul formaţiunii sale şi cere Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) să găsească soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Mai mult, Eckstein Kovacs Peter propune şi un cod de conduită contracandidatului său, Kelemen Hunor. Eckstein a arătat că viitorii candidaţi nu au fost invitaţi la reuniunile unor organizaţii judeţene, că nu este reglementată o perioadă în care să se desfăşoare campania electorală pentru funcţia de preşedinte şi că nu este reglementat nici modul în care candidaţii pot folosi resursele UDMR.

În plus, Eckstein Kovacs Peter mai crede că votul la congres trebuie să fie secret şi că fiecare delegat trebuie să poată vota cum doreşte, fără să aibă mandat din partea cuiva.

 

Nu vrea atacuri la persoană

”Cred că este de dorit ca această campanie să se desfăşoare pe un ton civilizat, ca între colegi, fără asperităţi, atacuri la persoană şi alte minuni care se mai întîmplă. Unul dintre principalele puncte ale acestei propuneri de codex de etică este ca aparatul şi organizaţiile judeţene ale UDMR să nu fie folosite de candidaţi pentru strîngerea de semnături de susţinere. În opinia mea, poate să fie echitabilă numai metoda în care organizaţiile judeţene apelează la cetăţeni cu o listă de susţinere în care figurează toate numele candidaţilor, iar membrii UDMR să aleagă unul sau altul dintre ei”, a declarat Eckstein. De asemenea, clujeanul mai doreşte să existe cît mai multe dezbateri publice între candidaţi.

Sprijină o organizaţie pentru Ţinutul Secuiesc

Tot ieri, Eckstein Kovacs Peter a anunţat că militează pentru una dintre propunerile de modificare a statutului formaţiunii sale care se referă la înfiinţarea unei organizaţii a UDMR pentru Ţinutul Secuiesc, care să cuprindă judeţele Harghita şi Covasna. ”Nu văd de ce nu am sprijini să se creeze o organizaţie care să cuprindă cele două judeţe, Harghita şi Covasna. Aici au fost contre din partea conducerii actuale, căreia pe undeva îi este frică că această organizaţie va fi foarte independentă. Sprijin şi iniţiativa organizaţiilor din Satu Mare, Bihor şi Sălaj de a avea un cadru organizatoric la fel de puternic ca cel din Secuime, să aibă din oficiu o persoană delegată în structurile cele mai înalte de conducere ale UDMR. Nu mi se pare normal ca un judeţ cum este Satu Mare, unde s-a cîştigat tot ce se putea cu o populaţie maghiară de sub 40%, să nu aibă reprezentare la nivelul conducerii UDMR”, a arătat Eckstein Kovacs Peter.