Politică

USL ar vrea un preşedinte spectator

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/04/06-parlament.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Premierul Victor Ponta îşi doreşte ca şeful statului să aibă un rol mai puţin activ. </strong></p>

 


Printre prevederile pe care acesta vrea să le introducă în proiectul de modificare a Constituţie se regăseşte şi cea care reglementează modul în care preşedintele desemnează candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Mai exact, USL doreşte ca preşedintele să fie obligat să ţină cont, în procesul de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru, de majoritatea parlamentară rezultată în urma negocierilor politice. Aceasta dacă nu există un partid sau o alianţă politică ce a obţinut majoritatea absolută.

Potrivit Constituţiei actuale, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de premier, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament. Dacă această majoritate nu există- în urma consultării partidelor reprezentate în Parlament. Pe de altă parte, preşedintele nu va merge nici la Consiliul European, iar la şedinţele de Guvern va participa doar „invitat“.


Mişcoiu: „Preşedintele ar fi un garant al Constituţiei"

Unii politicieni şi analişti politici au subliniat faptul că desemnarea premierului în acest mod ar putea să nu fie, totuşi, şi pe placul liberalilor, având în vedere că o asemenea prevedere ar putea să îl „restrângă“ chiar pe Crin Antonescu, dacă acesta va câştiga alegerile prezidenţiale din 2014.

Analistul politic Sergiu Mişcoiu consideră că preşedintele României ar trebui să fie, în primul rând, un garant al Constituţiei şi susţine varianta USL. „Trebuie să existe o dezbatere serioasă în ce priveşte rolul preşedintelui şi desemnarea premierului. Nu cred că, în aceste condiţii am avea un preşedinte spectator, ar fi mai degrabă un preşedinte care s-ar ocupa de politica externă, ar fi garantul Constituţiei, pentru că de multe ori, preşedintele nu s-a situat în aceeaşi „barcă“ cu alegătorii. Este rezonabil, din punctul meu de vedere să avem, să vorbim despre o desemnare a premierului, în care să se ţină cont de o majoritate parlamentară“, a explicat Mişcoiu.


UDMR: Rolul preşedintelui trebuie limitat

UDMR ar merge chiar mai departe, în privinţa limitării atribuţiilor preşedintelui, ei fiind de altfel, adepţii ideii portivit căreia preşedintele ar trebui să fie ales de Parlament. „Noi susţinem de ani de zile că rolul preşeditelui ar trebui limitat, în general, rolul său trebuie să fie mai mult simbolic. Dacă atribuţiile preşedintelui ar fi limitate, atunci am evita situaţiile din ultimii ani, privind relaţia şi conflictele dintre preşedinte şi premier. Nu cunosc foarte bine detalii referitoare la această propunere, dar noi, oricum suntem adepţii republicii parlamentare, în care rolul preşedintelui este limitat“, a spus senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila. De altfel, recent, reprezentanţii Uniunii au declarat că agreează ideea liberalilor privind alegerea preşedintelui de către Parlament.

Buda: „Modificările trebuie să vizeze reaşezarea raporturilor dintre instituţiile statului“

În schimb, liderul PDL Cluj şi fost preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda le atrage atenţia celor din USL asupra faptului că aceste modificări trebuie să vizeze, în primul rând reaşezarea raporturilor dintre instituţiile stautului. „Nu cred că trebuie să umblăm la modalitatea de alegere a preşedintelui, de exemplu sau la cea de numire a premierului. Actuala prevedere  din Constituţie este suficientă şi s-a dovedit eficientă şi după alegerile din decembrie, a existat o majoritate consolidată premierul a fost propus de aceasta. În ceea ce priveşte capacitatea preşedintelui de a reprezenta România în plan extern, el este şeful diplomaţiei, la cel mai înalt nivel, deci nu i se poate reteza dreptul de a reprezenta ţara noastră în plan extern. În privinţa participării la şedinţele Guvernului, atâta timp cât preşedintele desemnează premierul, trebuie să aibă dreptul să poată participa la aceste şedinţe. Legitimitatea prşedintelui nu poate fi pusă la îndoială atâta timp cât a fost numit prin votul poporului“, a spus Daniel Buda.


Vă reamintim, conform calendarului pe care premierul Ponta l-a anunţat anul trecut, textul de revizuire a Constituţiei ar urma să fie gata în primul trimestru al lui 2013. Referendumul prin care populaţia va aproba sau nu modificările ar putea avea loc cel mai târziu în toamna acestui an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter