Politică

Antonescu se grăbeşte să ajungă la Cotroceni

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/16/04%20emil%20boc%20rp%2001.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />După ce au reuşit să îşi întărească imunitatea, astfel încât să se poată apăra de Justiţie, cei de la USL vor acum să comaseze alegerile prezidenţiale cu cele europarlamentare.

Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte PNL şi vicepremier în Guvernul Ponta, a declarat marţi seara că USL ia în calcul posibilitatea de a organiza alegerile prezidenţiale din 2014 concomitent cu cele europarlamentare, în luna mai. De altfel, şi premierul Victor Ponta a confirmat discuţiile cu Traian Băsescu pe aceasta temă, spunând că preşedintele „examinează" propunerea. Acest lucru ar însemna fie ca şeful statului să-şi întrerupă mandatul, fie ca viitorul preşedinte ales în luna mai să înceapă efectiv exercitarea funcţiei în luna decembrie 2014, atunci când expiră mandatul lui Traian Băsescu.


Ideea comasării alegerilor şi graba de a ajunge la Cotroceni se justifică, atrag atenţia cei din Opoziţie, având în vedere faptul că USL începe să se erodeze. Este, de altfel şi opinia sociologilor şi a analiştilor politici care subliniază că Uniunea pierde teren în fiecare zi, datorită măsurilor luate până acum.

Fostul prim ministru al României, Emil Boc, consideră că acest gest denotă disperarea USL-ului care pierde teren în fiecare zi şi doreşte să-şi maximizeze şansele de a avea preşedinte. „Bineînţeles că sunt şmecheri şi că vor să-şi maximizeze sub orice formă alegerile prezindeţiale din 2014. Ei, în şmecheria lor, au două alternative, cea prin care să aleagă preşedintele prin intermediul Parlamentului, propusă de unii din PSD, de unii din PNL, prin care practic şi-ar securiza funcţia de preşedinte al României pentru că au majoritate în Parlament prin care să aleagă preşedintele, dar au o problemă cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei prin care să se aprobe această propunere ca preşedintele să fie ales de Parlament sau soluţia să grăbească tot ce se poate grăbi pentru că uzura  guvernării se produce în fiecare zi şi cu cât mai repede ar avea alegerile prezindeţiale cu atât ar avea mai mari şanse să câştige alegerile prezidenţiale, a comentat Emil Boc.


Şapte luni de zile cu doi preşedinţi

Pe de altă parte, Boc subliniază faptul că „nicăieri în lume nu am auzit să existe o situaţie în care să alegi preşedintele României în luna mai şi să intre în exerciţiu în luna decembrie“. „Pentru că aşa s-ar întâmpla la noi, am avea 7 luni de zile cu doi preşedinţi, unul în exerciţiu şi unul ales. Care ar avea autoritate şi legitimitate în ţară? Teoretic este posibil şi de la USL te poţi aştepta la orice dar ar fi o soluţie care nu ar putea să-şi găsească o situaţie similară în altă parte. Doar în America se alege preşedintele în 3 noiembrie şi intră în exerciţiu în 20 ianuarie, dar asta se face de 200 de ani, dar să se aleagă în mai şi să intre în 20 decembrie nu am întâlnit aşa ceva. Este produsul unui început de disperare în USL care-şi dă seama că începe să piardă teren în fiecare zi şi cu cât mai repede aceste alegeri cu atât mai bine pentru a-şi maximiza şansele”, a mai precizat fostul prim ministru.

Buda: „Este o temă falsă“

Acelaşi lucru îl subliniază şi liderul PDL Cluj, Daniel Buda care, totodată atrage atenţia asupra faptului că ideea comasării alegerilor este, în fond, una falsă. „În primul rând aş remarca faptul că USL aruncă cu petarde, fumigene  în spaţiul public pentru a masca măsurile pe care le ia, creşterea taxelor, a birurilor, venind cu subiecte care nu sunt viabile în niciun fel din punct de vedere juridic. Vor să maximizeze şansele lui Antonescu la prezidenţiale, cât mai repede, pentru că USL deja se erodează, şi se vede asta mai ales din prima parte a guvernării lor. Este o gogoaşă, o temă falsă, pentru că din punct de vedere constituţional nu există această posibilitate, având în vedere decizia CCR de anul trecut, potrivit căreia alegerile nu pot fi comasate“, a declarat Buda, pentru Monitorul de Cluj.


Aurelia Cristea: „Costurile ar fi reduse“

Pe de altă parte, deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea susţine că o eventuală comasare a alegerilor ar însemna costuri mai puţine. „Cred că ar fi o opţiune bună, aceea de a nu fi două tururi de scrutin, cred că ar fi o variantă bună, cel puţin din punctul de vedere al costurilor. Acestea ar fi reduse, dacă alegerile ar fi comasate. Dar deocamdată este vorba doar de o dezbatere“, a declarat Cristea, pentru Monitorul de Cluj.

Lăzăroiu: „PSD vrea să se despartă de PNL la prezidenţiale“

Un punct de vedere interesant a exprimat consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. În opinia acestuia în spatele propunerii lui Victor Ponta de a comasa alegerile europarlamentare cu cele prezidenţiale se află intenţia PSD de a se despărţi de PNL la alegerile prezidenţiale. „Deci am intuit bine. PSD vrea să se despartă la prezidenţiale de PNL şi comasarea cu europarlamentarele e un motiv bun, cele două partide fiind în familii politice diferite în PE şi nu pot candida împreună. PNL nu s-a prins ce e cu ideea asta. A crezut că e în favoarea lui Crin, că ajunge mai repede preşedinte. Dar cred că între timp s-au gândit şi ei mai bine...", a scris Lăzăroiu pe Facebook.




 




 

Ultimele Stiri
abonare newsletter