monitorulcj.ro Menu

Politică

Se teme USL de votul poporului?

În PNL există un curent majoritar în favoarea modificării Constituţiei astfel încât preşedintele să fie ales de către Parlament, iar România să devină republică parlamentară.

Declaraţia îi aparţine liberalului Dan Mihalache care zilele trecute mai preciza că „aceasta este opţiunea unei părţi semnificative din PNL şi s-ar putea să fie o temă pe care să dorim să o impunem în cadrul reformei constituţionale". „Poate că vom avea, în urma reformei constituţionale, un preşedinte ales în mod indirect de Parlament, aşa cum se intamplă în toate democraţiile. Poate că reforma constituţională va statua un consens politic pe tema unei republici parlamentare", a spus acesta.

 

Părerile sunt împărţite însă atunci când vine vorba de materializarea unei astfel de propuneri. Unii democrat liberali consideră că declaraţia şi propunerea privind alegerea preşedintelui de către Parlament ascund frica celor din USL de votul popular. Pe de altă parte, liberalii de la Cluj nu au o părere „bătută în cuie“, iar udemeriştii abia aşteaptă ca ideea să se materializeze.

Boc: „Este şansa USL de a avea preşedinte în 2014“

Fostul premier, Emil Boc, atrage astfel atenţia asupra faptului că singura şansă certă a USL de a avea preşedinte în 2014 este să modifice Constituţia şi preşedintele să fie ales de Parlament.

„Am văzut o declaraţie a PNL cu privire la preşedinţia anului 2014 şi alegerea preşedintelui de către Parlament. Ce ascunde această declaraţie? Singura şansă certă a USL de a avea preşedinte în 2014 este să modifice Constituţia şi preşedintele să fie ales de Parlament. Asta este miza, de a-şi asigura sută la sută preşedinţia anul viitor, pentru că, dacă o lasă la mezat, la competiţie politică, s-ar putea să aibă probleme, având în vedere anii grei care urmează la guvernare. Dar, dacă rămâne că preşedintele va fi ales de Parlament, au deja două treimi şi pot alege ce preşedinte doresc. Cred că miza discuţiilor este de a-şi securiza cu orice preţ funcţia prezidenţială, pentru că, dacă se menţine actuala formulă de alegere a şefului statului, pot avea probleme, pentru că guvernarea uzează şi orice candidat al puterii va avea şanse mai mici de a fi preşedinte decât dacă îl alege Parlamentul. Acum au poate singura dată şansa să aibă o asemenea oportunitate", a spus Boc.

Fostul premier consideră că USL va întâmpina o problemă în acest demers, legată de referendumul privind revizuirea Constituţiei, în condiţiile în care peste 70 la sută dintre cetăţeni se pronunţă pentru alegerea preşedintelui ţării prin vot direct, de către popor, nu de Parlament.

Nicoară: „Emil Boc a mai făcut previziuni greşite, deocamdată este doar o dezbatere“

Parlamentarii liberali clujeni nu au încă o poziţie privind tema alegerii preşedintelui de către Parlament. Liderul PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară subliniază faptul că deocamdată este vorba doar de o dezbatere. „Este o dezbatere deocamdată, există, desigur, păreri şi păreri în acest sens. Eu nu nu am încă o poziţie privind această chestiune. Este firesc să existe dezbateri pe tema modificării Constituţiei. Pe de altă parte, am văzut şi declaraţia lui Emil Boc referitoare la această problemă şi nu pot să zic decât că a mai făcut previziuni greşite. De exemplu, atunci când a zis că PDL va câştiga alegerile“, a declarat Nicoară pentru Monitorul de Cluj.

Laszlo Attila: „Noi demult vrem preşedinte ales de Parlament“

Udemeriştii s-ar bucura, în schimb, dacă această propunere s-ar materializa, în sfârşit. Senatorul clujean, Laszlo Attila susţine că astfel s-ar putea evita conflictele dintre guvern şi preşedinte, la care am tot asistat în ultima vreme. „Sunt de acord cu această idee, noi demult susţinem asta, aşa este şi în Ungaria. În acest fel ar fi limitată puterea preşedintelui şi nu s-ar mai ajunge la conflicte la care am asistat de altfel, în ultima perioadă, între guvern şi preşedinte. Pe de altă parte, este adevărat, este cum spune Emil Boc, USL are majoritate cobvârşitoare şi ar avea câştig de cauză în cazul în care s-ar materializa această idee“, a spus Laszlo Attila pentru Monitorul de Cluj.Vă reamintim, conform calendarului pe care premierul Ponta l-a anunţat anul trecut, textul de revizuire a Constituţiei ar urma să fie gata în primul trimestru al lui 2013. Referendumul prin care populaţia va aproba sau nu modificările ar putea avea loc cel mai târziu în toamna acestui an.