Politică

Iarbă şi flori pe o clădire a Primăriei

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/02_ziua/sorin-apostu-thomas-emmerl.jpg" border="0" alt="Thomas Emmerling, preşedintele ACAVR, primarul Sorin Apostu" title="Thomas Emmerling, preşedintele ACAVR, i-a înmânat primarului Sorin Apostu un set de norme în domeniul proiectării, amenajării şi întreţinerii de acoperişuri verzi" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Asociaţia Constructorilor de Acoperişuri Verzi, fondată la Cluj, şi-a început activitatea şi a anunţat planul de amenajare a primului acoperiş verde din oraş la standardele mondiale.</p>

Primul acoperiş verde al unei instituţii publice va fi inspirat dintr-un desen realizat de un elev.

Asociaţia Constructorilor de Acoperişuri Verzi şi-a început oficial de ieri activitatea la Cluj şi îşi propune să amenajeze cât mai multe spaţii verzi pe clădirile din România. „Acoperişurile verzi sunt teritorii recâştigate de natură în oraşele noastre tot mai aglomerate. Executate corect, acoperişurile verzi sunt benefice pentru proprietarii clădirilor, pentru că izolează fonic şi termic, dar şi pentru oraşe în ansamblu, pentru că reduc poluarea şi ne permit să respirăm aer curat. Noi, ca asociaţie, vrem să promovăm construirea cât mai multor acoperişuri verzi în România, dar în acelaşi timp să ne asigurăm că firmele din domeniu respectă standardele de calitate internaţionale”, a declarat Thomas Emmerling, preşedinte şi membru fondator al ACAVR. Preşedintele Ascociaţiei a mărturisit că a ales ca sediul să fie la Cluj-Napoca deoarece dintre toate oraşele din România, oraşul de pe Someş i-a plăcut cel mai mult.


Elevii vor desena primul acoperiş verde

acoperiş verdePrimarul Sorin Apostu, prezent ieri la eveniment, a anunţat că Primăria are deja în vedere câteva clădiri publice care s-ar preta la amenajarea unui acoperiş verde, cu o suprafaţă între 50 şi 100 de metri pătraţi, dar încă nu a fost făcută o selecţie finală, pentru că se va ţine cont de proiectul ales. În acest sens, elevii şi membrii organizaţiilor neguvernamentale vor fi invitaţi să contribuie cu desene şi idei care să descrie acoperişul lor verde ideal, creaţiile lor urmând să fie punctate de membrii asociaţiei, care le vor transforma mai apoi într-un proiect cu respectarea tuturor standardelor de calitate şi siguranţă pe care asociaţia le promovează.

„Sper ca modelul pe care îl vom implementa împreună pe o clădire publică în urma acestui concurs să fie un exemplu pentru ceea ce dorim noi să facem. Spaţiul verde de pe terase îşi îndeplineşte cea mai importantă menire, aceea de a aduce în oraş un aer mai curat”, a declarat Apostu.


Între 30 şi 400 euro/mp

Costurile proiectului vor fi suportate de Simacek Facility Management Group, un consorţiu din care face parte şi Simacek Gardening, membru fondator al Asociaţiei Constructorilor de Acoperişuri Verzi din România. În general, un asemenea proiect costă între 40 şi 300 de euro pe metrul pătrat, iar plantele folosite trebuie alese împreună cu specialiştii, deoarece trebuie să aibă anumite caracteristici. Potrivit specialiştilor, în momentul în care sunt foarte bine executate, acoperişurile verzi nu pun nicio problemă de infiltrare a apei în pereţi.

acoperiş verdeLa rândul său, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, a declarat că asociaţia ar trebui să acorde premii persoanelor care au curajul să adopte această soluţie. El a explicat că una dintre cele mai spinoase probleme la construirea unui acoperiş verde la o clădire veche este rezistenţa acesteia la sarcina suplimentară pe care o presupune un asemenea proiect. Şerban Ţigănaş a spus că a avut clienţi care au făcut asemenea acoperişuri pe hale industriale.


Ce sunt acoperişurile verzi?

Acoperişurile verzi sunt de multe tipuri; cele mai simple sunt acoperişurile în pantă pe care se plantează, cu ajutorul unor sisteme dedicate, soiuri de plante adaptate acestui mediu. Un acoperiş verde amenajat pe o terasă sau un spaţiu orizontal poate însă deveni un spaţiu accesibil oamenilor, o adevărată grădină urbană sau un loc de joacă. Acoperişurile verzi se adaptează oricărui gen de clădire, fie ea industrială, de birouri, complex comercial sau bloc de locuinţe.

Cel mai mare acoperiş verde din lume se află în SUA, la Dearborne, Michigan. Are o suprafaţă de 4,2 hectare şi a fost amenajată pe acoperişul unei fabrici de maşini. Acoperişul verde cuprinde nouă varietăţi de plante adaptate climatului local şi care necesită foarte puţină întreţinere.


Unul dintre primele acoperişuri verzi din lume a fost construit în 1914, în Elveţia, la staţia de tratare a apei de lângă lacul Moos, iar din 1970, aceste soluţii au început să fie folosite pe scară largă în Germania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter