Politică

Final de campanie cu amenzi pentru aproape toate partidele politice

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/04/campanie electorala.png" border="0" width="301" height="173" style="float: left; margin: 2px 5px;" /><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/04/camp electorala.png" border="0" width="273" height="173" style="margin: 2px 5px;" /></strong></span></span></p> <p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Politicienii trag tare pe ultima sută de metri a campaniei electorale şi încearcă să se facă vizibili, depăşind spaţiul legal de afişaj. </strong></span></span></p>

Mai sunt doar câteva zile până la finalul campaniei electorale, iar candidaţii încearcă să crească în notorietate. Aproape toate formaţiunile politice au fost amendate marţi, pentru afişaj electoral ilegal, de Primăria municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, în oraş, foarte multe afişe electorale sunt rupte, mâzgălite, vandalizate sau lipite unele peste altele.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Primăria Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a dat amenzi în valoare totală de 8.000 de lei partidelor politice, alianţelor politice şi candidaţilor independenţi care au realizat afişaj electoral ilegal în municipiu. Lipsa mesajelor şi a programelor celor înscrişi în cursa pentru parlamentare nu poate fi însă compensată prin supraexpunere, atrag atenţia unii sociologi.


Banii vor fi utilizaţi inclusiv pentru acordarea de cadouri de sărbători

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, banii vor fi folosiţi pentru cadouri de sărbători oferite căminelor de bătrâni şi persoanelor nevoiaşe. „Amenzile au fost aplicate astfel: ARD - 2.000 de lei, USL - 2.000 de lei, PPDD - 1.500 de lei, Liviu Alexa - candidat independent - 1.500 de lei, PPMT - 1.000 de lei. Banii rezultaţi din amenzi vor fi utilizaţi inclusiv pentru acordarea de cadouri de sărbători, căminelor de bătrâni şi persoanelor nevoiaşe", se precizează în comunicat. Reprezentanţii Primăriei au adăugat că a fost sesizat Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Cluj, singura autoritate care are acest prerogativ pe parcursul campaniei electorale, în vederea dispunerii desfiinţării afişajului electoral ilegal. „Partidele politice trebuie să înţeleagă faptul că respectarea legii nu este opţională în municipiul Cluj-Napoca“, a subliniat Emil Boc.


Somaţi încă de săptămâna trecută

La sfârşitul săptămânii trecute, Emil Boc a somat toate partidele politice şi candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 cu privire la obligativitatea de a înlătura afişele expuse ilegal pe domeniul public în maximum 48 de ore. „Toate partidele politice au depăşit limitele legale în privinţa afişajului de campanie. Primăria nu poate tolera o asemenea abatere de la lege, care sfidează cetăţeanul şi regulile”, a declarat atunci primarul municipiului Cluj-Napoca. Potrivit Legii 35/2008, cu toate modificările şi completările de rigoare, amenzile pentru afişajul ilegal sunt cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.


Hosu: „Candidaţii încearcă să îşi maximizeze şansele cam târziu“

Sociologul clujean Ioan Hosu atrage atenţia asupra faptului că românii au parte de o campanie electorală slabă, ternă. Mare parte dintre candidaţi au nevoie de notorietate, iar din acest motiv tind să se supraexpună. „Este o campanie slabă, ternă, mesajele candidaţilor sunt lipsite de conţinut. Aşa este mereu, spre finalul unei campanii electorale, candidaţii tind să se supraexpună. Mai ales acum, la aceste alegeri, pentru că mulţi dintre ei au nevoie de notorietate, pentru că nu îi cunoaşte nimeni. Mă refer aici la unii  candidaţi de la ARD, dar şi de la USL. Pe de altă parte, lipsa de conţinut a temelor şi programelor cu care vin în faţa alegătorilor nu poate fi compensată prin creşterea notorietăţii. Încearcă să îşi maximizeze şansele, dar cam târziu…Majoritatea celor înscrişi în competiţia electorală, cu câteva excepţii, nu au venit cu ceva nou, se poartă de parcă sunt obosiţi“, a explicat, pentru Monitorul de Cluj, Ioan Hosu.


Vă reamintim că, ultimul studiu IRES, dat publicităţii săptămâna trecută releva faptul că românii nu sunt interesaţi de campania electorală şi nu-şi cunosc decât în mică măsură candidaţii din colegiile în care locuiesc. „La mijlocul campaniei electorale, mai puţin de jumătate dintre alegători ştiu cine candidează pentru funcţia de deputat în colegiul de care aparţin şi puţin peste o treime ştiu cine sunt candidaţii pentru Senat. Peste jumătate dintre români nu au urmărit, până în acest moment, campania electorală a candidaţilor din colegiul lor“, se menţiona în concluziile cercetării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter