Politică

Studiu IRES: Românii nu sunt interesaţi de parlamentare

<p><span style="color: #000000;"><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/27/vot _sc_11.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" /><strong><span style="font-weight: normal;"><span style="font-weight: normal;">Românii nu sunt interesaţi de campania electorală şi nu-şi cunosc decât în mică măsură candidaţii din colegiile în care locuiesc, relevă un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). </span></span></strong></strong></span></span></p>

La mijlocul campaniei electorale, mai puţin de jumătate dintre alegători ştiu cine candidează pentru funcţia de deputat în colegiul de care aparţin şi puţin peste o treime ştiu cine sunt candidaţii pentru Senat. Peste jumătate dintre români nu au urmărit, până în acest moment, campania electorală a candidaţilor din colegiul lor“, se menţionează în concluziile cercetării.


Românii nu ştiu cu cine vor vota

De asemenea, potrivit IRES, există mulţi români indecişi cu privire la votul pe care îl vor acorda pe 9 decembrie. „4 din 10 români sunt nehotărâţi în privinţa acestui aspect, 37% spun că ştiu sigur pe cine ar vota, 19% declară că au o idee în această privinţă, dar nu este definitivă, iar 5 % susţin că nu vor merge la vot. În pofida gradului ridicat de nehotărâre, 44% dintre respondenţi susţin că această campanie nu îi va determina să îşi schimbe opţiunea de vot“, relevă studiul IRES. Din cercetarea sociologică mai reiese că pentru cei mai mulţi, opţiunile de vot rămân aceleaşi ca în 2008, dar gradul mare de indecizie persistă. „28% dintre respondenţi spun că vor vota, la alegerile din decembrie, cu acelaşi candidat pentru funcţia de deputat ca şi la alegerile precedente, dar 25% nu ştiu pentru moment cum vor proceda. 25% dintre cei chestionaţi nu-şi schimbă opţiunea faţă de 2008 în ceea ce priveşte votul pentru senatorul care îi va reprezenta, iar 24% nu ştiu cum vor proceda“, mai arată sondajul IRES.

O campanie electorală mai slabă decât cea din 2008

Directorul IRES, sociologul clujean, Vasile Dâncu susţine că spre deosebire de campania electorală de la alegerile parlamentare din 2008, mesajele transmise de candidaţii de acum sunt palide, iar mulţi dintre aceştia sunt nişte necunoscuţi. Mai mult, nici cele două coaliţii nu sunt tocmai pe placul alegătorilor, atrage atenţia Dâncu. Însă la Cluj, campania electorală este decentă, în comparaţie cu alte oraşe din ţară. „Nu este o noutate prea mare, faptul că românii nu sunt interesaţi de alegeri, de campanie. Avem o campanie electorală foarte slabă, cu mesaje palide, cu probleme improvizate. Pe urmă, nu avem alegeri simultane, parlamentare şi prezidenţiale. La Cluj avem o campanie electorală decentă, spre deosebire de alte oraşe. Este o campanie prezentă, din punct de vedere vizual este bună. ARD este mai puţin prezentă la dezbateri, ba chiar trimite înlocuitori. Dar televiziunile au emisiuni în care se prezintă programele candidaţilor, chiar dacă mulţi dintre aceştia sunt necunoscuţi. Este o campanie electorală un pic mai slabă decât cea de la alegerile trecute. Pe de altă parte, avem o altă generaţie de politicieni, este o involuţie a politicului, iar oamenii sunt raţionali. Oamenii nu îşi cunosc nici măcar parlamentarii care i-au reprezentat până acum, iar asta spune multe despre eficienţa acestora în Parlament, asta arată o politică slabă… Românii au aşteptat mereu un „tătuc“, a fost Iliescu, a fost Băsescu. Aşteptăm mereu un „tătuc“…“, a comentat Dâncu, pentru Monitorul de Cluj.


Cercetarea sociologică a IRES a fost realizată în perioada 21-22 noiembrie pe un eşantion reprezentativ de 1.397 de persoane de cel puţin 18 ani. Marja de eroare este de 2,67%.


Ultimele Stiri
abonare newsletter