Politică

USL Turda și-a mazilit adversarii politici din consiliile de administrație

<p><img class="caption" src="documente/stories/2012/11_noiembrie/16/scaune.jpg" border="0" title="Noua puterea turdeană vrea toate scaunele doar pentru ea" style="float: right; border: 0px none; margin: 2px 5px;" /><strong>Este vorba despre două societăţi comerciale din subordinea Primăriei: Domeniul Public Turda SA şi la Salina Turda Durgău SA.</strong></p>

În aceste zile, la Turda au avut loc şedinţe ad-hoc pentru numirea reprezentaţilor Adunărilor generale ale acționarilor (AGA) în Consiliul de Administrație (CA) în cazul a două societăţi comerciale: Domeniul Public Turda SA şi la Salina Turda Durgău SA.

De la conducerea Salinei au fost revocaţi Ovidiu Mera, cooptat ulterior în noul consiliu de administraţie, Marinel Culcuş, Nelorian Viorel Vălean, Victor Chiorean, Iosif Dumitru, Remus Miron, Sever Cuc, Simona Baciu şi Narcisa Pintea. Pe lângă directorul Salinei, Ovidiu Mera, din noul consiliu de administraţie fac parte Cristina Arion, Constantin Costea, Axente Husar şi Florin Vulturar.

La Domeniul Public, din noul consiliu de administraţie, alături de directorul societăţii, Ioan Chiş, mai fac parte: Adrian Sălăgean, Nicolaie Giurgiu, Ioan Niculescu şi Ioan Cuc. Actualii membri ai celor două consilii de administraţie sunt numiţi provizoriu şi nu primesc niciun fel de indemnizaţie. Avocatul Robert Cojan, membru în Adunarea generală a acţionarilor la cele două societăţi comerciale, a explicat, în cursul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, la sediul PSD Turda, că revocarea foştilor membri a survenit ca urmare a prelungirii mandatului acestora prin încălcarea legilor în vigoare.

 


Juriştii spun că schimbările sunt ilegale

Numirea unor noi membri în consiliile de administrație trebuia să se facă prin vot secret, fiind vorba de persoane (L215, art. 45, alin. 5: „Hotărârile cu caracter individual cu privire la persoane vor fi luate întotdeauna prin vot secret, cu excepțiile prevăzute de lege”).

Consilierul USL Nicolae Roş a spus că în acest caz era vorba de o „excepţie” prevăzută de lege, însă nu a ştiut să menţioneze care lege face referire la votul public în cazul membrilor Consiliilor de Administraţie. Ba mai mult, Robert Cojan a susţinut că „este o coincidenţă” faptul că cei 4 reprezentanţi numiţi de Consiliul Local în CA-urile de la cele două societăţi comerciale reprezintă câte un membru al PSD, PNL, PPDD şi PC, menţionează Turdanews.

Deşi în OUG 109/2011 este prevăzută foarte clar modalitatea prin care se aleg membrii unui CA, respectiv cine întocmeşte criteriile, consilierul Cristian Matei a susţinut că procedura de selecţie a membrilor CA va fi efectuată de Comisia nr. 2 a Consiliului Local, deşi OUG 109/2011 prevede altă procedură.

În plus, deşi au invocat aplicarea prevederilor OUG 109/2011, reprezentanţii USL au încălcat cu nonşalanţă art. 32 alin. 1, care prevede faptul că nu se putea convoca o AGA pentru schimbarea C.A în acest an: „La cererea acționarilor reprezentând, individual sau împreună, cel puțin 10% din capitalul social subscris și vărsat, consiliul de administrație/directoratul convoacă o adunare generală a acționarilor având pe ordinea de zi alegerea membrilor consiliului de administrație sau ai consiliului de supraveghere prin aplicarea metodei votului cumulativ. Cererea poate fi formulată cel mult o dată într-un exercitiu financiar”.

Pentru Giugiu Nicolae, în cazul Domeniului public, care se votează singur în cadrul consiliului de administrație fiind într-un caz flagrant de incompatibilitate: reprezentantul in AGA nu poate fi membru al Consiliului de Administratie! Cu toate ca se afla in incompatibilitate dl. Giurgiu voteaza „pentru” deoarece reprezentantul UDMR – Andras Balogh s-a abținut astfel încât riscă să primească doar un vot și două abțineri, insuficient pentru a fi numit în Consiliul de Administrație.

Scandalul privind conducerile societăţilor comerciale este departe de a se încheia, fiind înregistrate inclusiv plângeri în instanţă împotriva hotărârilor de Consiliu Local, prin care s-au numit abuziv noile CA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter