Politică

Președintele avertizează: Raportul CE privind MCV va fi „dezastruos”

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/12/04-basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În privința desemnării viitorul premier, Traian Băsescu a spus că „ia în calcul varianta interesului naţional”.

Preşedintele Traian Băsescu a anunțat ieri că următorul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie va fi unul „dezastruos”, în contextul în care, spune şeful statului, au fost respinse acţiunile justiţiei împotriva oamenilor politici importanţi.


„Agenţia Naţională de Integritate a constatat săptămâna trecută incompatibilitatea a patru demnitari. Nu a existat nicio reacţie, decât reacţii de solidarizare cu cei patru demnitari incompatibili. Acesta este un alt lucru care nu este în favoarea românilor, dar este în favoarea unor politicieni. Nu au nicio legătură cu interesul naţional aceste atitudini de solidarizare cu oameni care se presupune că au încălcat legea. Oriunde în lumea civilizată, când un ministru, un parlamentar este suspectat de eventuale acte de corupţie sau de incompatibilităţi sau de lucruri în neregulă, el demisionează. La noi, politicienii se solidarizează unii cu alţii. Or, asta demonstrează că nu suntem stat de drept, iar efectele le vom vedea în raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

În context, el a subliniat că efectele unor astfel de atitudini vor fi văzute în următorul raport al Comisiei Europene privind MCV.


„Credeţi-mă, însă, că sunt un om care are experienţă şi percepţia corectă a modului cum se analizează lucrurile la Bruxelles şi ele se analizează în spiritul angajamentelor noastre şi a valorilor Uniunii Europene. Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al Poporului, aşa cum ne angajasem, să avem un nou Avocat al Poporului prin consens între forţele politice. S-au respins tot timpul acţiunile justiţiei împotriva oamenilor politici importanţi. Sunt elemente care nu pot caracteriza un stat de drept. Sunt elemente care ne trimit cu mulţi ani înapoi şi toată această depreciere este generată în ultimele şase luni. Cred că actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are vreo responsabilitate”, a adăugat Băsescu.

Următorul premier și amenințările cu suspendarea

Cu aceeași ocazie, preşedintele a declarat că va desemna, în urma alegerilor parlamentare, premierul care va servi interesului naţional, subliniind că nu îi este frică de o suspendare a sa din funcţie în cazul în care acesta nu va fi numit din rândul USL.


„Eu iau în calcul varianta interesului naţional. Voi desemna un premier care să servească interesului naţional. Povestea pe care o vehiculează orice politician, că-i mai micuţ, că-i mai mărişor, că-i foarte mare, că-i foarte mic, «îl suspendăm pe Băsescu», vă rog să mă credeţi că nu mă impresionează. Nu sunt un om căruia să-i fie frică de ceva, în orice caz, nu de politicieni”, a spus Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Afirmaţia a fost făcută de preşedinte întrebat fiind despre declaraţiile venite dinspre Putere cu privire la o eventuală suspendare în cazul în care nu va fi nominalizat un premier din USL în urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie.


Miniștrii incompatibili, în atenția Cotrocenilor

Preşedintele Traian Băsescu a anunțat că i-a transmis luni o scrisoare premierului Victor Ponta pe tema miniştrilor suspectaţi de incompatibilitate, punctând că nu a primit niciun răspuns şi că el viza o eventuală remaniere.

„Astăzi am transmis o scrisoare la Senat, la Cameră, este a doua transmisă la Cameră şi una premierului pe tema celor patru miniştri suspectaţi, deci ei nu sunt vinovaţi, suspectaţi de incompatibilităţi', a afirmat Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.


Întrebat dacă a primit răspuns din partea premierului, preşedintele a răspuns că nu.

„Nu am primit încă niciun răspuns, dar vizam, sigur, şi o eventuală remaniere”, a spus Băsescu.

Patru membri ai Executivului - ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache - sunt acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, conflict de interese sau averi nejustificate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter