Politică

Comisia Europeană va evalua la final procedura de numire a procurorului general şi a procurorului şef al DNA

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/08/07-licitatii--comisia-europeana.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comisia Europeană (CE) a luat notă de propunerile ministrului român al justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi va face o evaluare a întregii proceduri odată ce aceasta va fi completă, a declarat joi pentru Agerpres Mark Gray, purtător de cuvânt al CE.

'Comisia nu va comenta, bineînţeles, nominalizări individuale, asta ţine de autorităţile române. Comisia va face o evaluare a întregii proceduri odată ce aceasta va fi completă. După cum ştiţi, următorul stadiu este ca numele să fie înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, apoi preşedinţiei; vom comenta odată ce procedura este completă', a precizat Mark Gray.

Ministrul român al justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat joi că procurorul Tiberiu Mihail Niţu este propunerea sa pentru funcţia de procuror general al României şi procurorul Ioan Irimie propunerea pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Mona Pivniceru a afirmat că s-a conformat "în chip absolut" şi a derulat procedurile care i-au fost sugerate de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi de cele trei scrisori ale Comisiei Europene.

'Preşedintele /Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso/ şi secretarul general /al CE, Catherine Day/ au intervenit de câteva ori în această chestiune pentru a sublinia importanţa pentru România a faptului ca nominalizările să fie credibile şi să fie făcute într-un mod cu totul transparent. Vom face această evaluare la finalul procesului, nu în timpul lui şi, în mod evident, aceasta va fi inclusă în raportul pe care îl vom prezenta la finalul anului', în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.

'Sperăm ca întreaga procedură să se termine cât mai curând şi să fie numiţi doi oameni de cea mai înaltă integritate, care vor stabili standardele pentru reformele cheie care trebuie efectuate în România şi standardele pentru un sistem juridic independent în anii care vor veni', a comentat Mark Gray despre profilul pe care Comisia îl aşteaptă în cazul viitorilor procuror general şi, respectiv, procuror şef al DNA.

Secţia pentru procurori a CSM va discuta la 22 noiembrie propunerile pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al DNA, urmând să emită un aviz în privinţa celor două nominalizări.


Agerpres

Ultimele Stiri
abonare newsletter