Politică

Preşedintele Irakului va efectua în scurt timp o vizită oficială la Bucureşti

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/27/jalal-talabani.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Irakului, Jalal Talabani, va efectua în scurt timp o vizită oficială la Bucureşti, miniştii de Externe Titus Corlăţean şi Hoshyar Zebari stabilind, într-o întrevedere desfăşurată la Adunarea Generală a ONU, continuarea demersurilor pentru realizarea vizitei, scrie Mediafax.

Oficialul irakian a făcut în aprilie 2011 o vizită la Bucureşti, o posibilă vizită a preşedintelui Talabani în România în cursul anului trecut fiind anunţată şi cu acel prilej de către şeful diplomaţiei de atunci, Teodor Baconschi, însă aceasta nu a mai avut loc.


Cu acel prilej, s-a anunţat şi posibilitatea încheierii unui acord bilateral pentru protejarea reciprocă a investiţiilor. Baconschi i-a mulţumit atunci ministrului Zebari pentru "ajutorul personal" pe care l-a acordat proiectului de a deschide un consulat al României la Erbil, în nordul Irakului, precum şi a unui birou economic acolo.

"O delegaţie MAE se va deplasa la Erbil în câteva zile, pentru a stabili toate detaliile şi cred că în acest fel vom crea o platformă pentru aterizarea unor companii româneşti în regiune. Există companii din industria cimentului, sectorul petrolier, sectorul energetic, construcţii civile şi industriale, dar şi din industria chimică şi petrochimică, companii româneşti care doresc să vină sau să revină pe piaţa irakiană şi sperăm ca printr-un viitor acord de protejare a investiţiilor să facilităm această inserţie", afirma cu acea ocazie Baconschi.


De asemenea, ministrul Corlăţean a acceptat invitaţia omologului irakian de a face o vizită oficială la Bagdad, precizează un comunicat transmis joi de MAE.

"Cei doi interlocutori au stabilit continuarea demersurilor pentru realizarea în scurt timp a unei vizite oficiale a preşedintelui irakian la Bucureşti. Ministrul român al afacerilor externe a acceptat invitaţia omologului său de a efectua o vizita oficială în Irak", se arată în comunicat.


Totodată, oficialul irakian a salutat în întrevederea desfăşurată miercuri, la New York, proiectul deschiderii biroului consular al României la Erbil şi a dat asigurări că va sprijini propunerile concrete de cooperare ale părţii române, inclusiv cele legate de înfrăţirea unor oraşe precum Bagdad şi Bucureşti sau Erbil şi Braşov.

Cei doi miniştri au discutat şi despre participarea agenţilor economici români la reconstrucţia economică a Irakului.


"Ministrul Zebari a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constant şi concret acordat de România încă de la începutul procesului de reconstrucţie a Irakului, inclusiv în domeniul instituţional şi al formării de cadre specializate", mai precizează MAE.

Foto: news.bbc.co.uk

Ultimele Stiri
abonare newsletter