Politică

PDL va depune moţiune simplă pe educaţie

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/23/04-motiune--andreea-vass.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Democrat-liberalii cer, printre altele, depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară.</strong></p>

De asemenea, ei mai cer renunţarea la numirea politică a directorilor de şcoli, renunţarea la introducerea bacalaureatului profesional începând cu 2013 şi demisia din funcţie a actualului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Anunţul a fost făcut ieri, de Mircea Toader, liderul grupului PDL de la Camera Deputaţilor, chiar dacă iniţial, vicepreşdintele PDL, Andreea Paul anunţase că moţiunea va fi depusă luni.
„În primul rând, bacalaureatul profesional este un exemplu perfect al formei fără fond. Este un bacalaureat electoral de tip second-hand care a fost promovat de către USL“, a explicat Paul, la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că un alt punct al moţiunii „ţine de modul în care Ministerul Educaţiei a gestionat introducerea, începând cu acest an, a clasei pregătitoare în învăţământul primar“.
De asemenea, ea a menţionat şi un alt punct cuprins în moţiunea PDL pe educaţie care subliniază că „sistemul de învăţământ s-a decredibilizat grav atunci când în cazul premierului Victor Ponta s-a descoperit un plagiat evident şi care nu a produs nicio consecinţă“.
Vicepreşedintele PDL a afirmat că în moţiune se va cere şi demisia actualului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Cum se apără Andronescu?

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că va răspunde cu toate argumentele care îi stau la îndemână şi cu fapte concrete moţiunii pe care PDL intenţionează să o depună la Camera Deputaţilor. Andronescu a menţionat, duminică, faptul că a preluat clasa pregătitoare de la „cota zero”, adică nu era nimic pregătit în ceea ce priveşte corpul profesoral, mobilierul sau materialele didactice.
„Practic, aveam doar 130.000 de copii înscrişi şi familii foarte nemulţumite în legătură cu modul în care cei care au fost înaintea noastră au decis să accepte înscrierea acestor copii. A început şcoala aşa cum mulţi nu se aşteptau să înceapă, în majoritatea şcolilor am avut şi mobilier şi profesori, toţi sunt calificaţi, adică lucrurile au mers“, a spus ministrul. În ceea ce priveşte bacalaureatul profesional, Andronescu susţine că este o măsură care vine în sprijinul celor 150.000 de tineri de 18-19 ani, câţi nu au luat bacalaureatul anul trecut şi anul acesta, pentru care trebuie găsită o formulă de integrare pe piaţa muncii.
„Eu spun că nu am dormit în aceste două luni şi am făcut tot ce se putea, aşa încât, la moţiune o să le răspund acestor puncte pe care am înţeles că le pun în document cu toate argumentele care îmi stau la îndemână şi cu fapte concrete, pentru că eu vin din domeniul ştiinţelor exacte şi nu vorbesc decât pe lucrurile pe care le putem vedea şi măsura aşa cum sunt ele“, a încheiat ministrul Educaţiei.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter