Politică

Marga, criticat de studenţii clujeni

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/18/04-marga_ds_10.jpg" border="0" align="left" />Noul director al ICR, Andrei Marga, este atacat de „acasă“, de la Cluj.</strong>

Asociaţia Studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca (ASUAD) îl critică pe noul director al ICR, Andrei Marga pentru articolul intitulat „Sincronizarea Institutului Cultural Român” privind viitoarea activitate a Institutului Cultural Român. Pe site-ul asociaţiei, într-o scrisoare deschisă, ei atacă, punct cu punct, afirmaţiile acestuia şi îi solicită revizuirea strategiei privind Institutul Cultural Român.
Totodată, studenţii clujeni cer Parlamentului României schimbarea de optică în sensul asigurării respectului față de tinerii artişti și față de independența culturii. Ei se declară profund dezamăgiţi de „intenția de politizare a culturii și aducerea ICR la o formă de percepere a culturii de acum câteva decenii“.
„Suntem conștienți că există și alte metode și căi de promovare la nivel internațional a propriilor noastre proiecte artistice, dar această nouă strategie a ICR va face ca artiștii români care își vor prezenta opera în afara granițelor țării - prin sau independent de ICR - să fie complet ignorați de publicurile din țările respective. Dorim ca ICR să faciliteze un dialog cu lumea culturală internațională, nu să devină un instrument de propagandă în afara graniţelor ţării“, spun aceştia în scrisoare.

Argumentele studenţilor de la UAD

Astfel, reprezentanţii ASUAD nu sunt acord cu ideea lansată de Marga conform căreia misiunea majoră a ICR ar fi aceea de „producere de noi valori de cultură și civilizație”.
„Considerăm că nu stă în puterea unei instituții să producă bunuri și valori culturale, scopul acesteia fiind acela de promovare a acestora. „Producția” - formulă care ne face să ne gândim mai mult la zona industriei și nu la cea a culturii - cade exclusiv în sarcina artistului (prin artist numim artistul vizual, scriitorul, actorul, regizorul, scenaristul etc.), conformându-se propriului sistem de valori și propriei conștiințe. Vedem acest obiectiv ca fiind abuziv, în sensul în care poate direcționa activitatea culturală pe un făgaș dorit de o singură persoană, de un grup de persoane sau, în ultimă instanță, de un partid politic“, argumentează ei. De asemenea, reprezentanţii asociaţiei critică intenția de a pune „în prim plan iniţiativele culturale reuşite, operele validate, autorii care au creat efectiv momente istorice”.
Mai mult, semnatarii scrisorii consideră drept jignitoare afirmaţia: „tinerețea implică trufie, dar competența și meritul sunt altceva”. „Atragem atenția că lumea culturală este într-o permanentă căutare a noului, a ineditului. Unde oare pot fi găsite acestea, dacă nu la tineri?“, mai spun ei.
Nu în ultimul rând, studenţii clujeni consideră că pretenția de a alinia actul cultural politicii de stat este un abuz. „Cultura nu este un instrument de propagandă a partidului care se întâmplă să dețină majoritatea parlamentară sau o oglindire a ideilor impuse de cele mai puternice trusturi media. În plus, mai sunt și (foarte multe) produse culturale care se dezic de zona politicului. De ce ar trebui să fie obligate să fie altfel?“, se mai arată în scrisoare.
Vă reamintim, Andrei Marga a fost numit, săptămâna trecută, la şefia ICR fără însă a fi audiat in comisii şi fără a prezenta vreun proiect de management. Reprezentanţii PDL şi ai UDMR au votat atunci împotrivă. Numirea lui Andrei Marga la şefia ICR a fost un „vot in orb", întrucât acesta nu a fost audiat în comisii şi nici nu a prezentat vreun proiect de management. Nimeni nu ştie ce are în cap”, a subliniat atunci, secretarul Comisiei de Cultură a Senatului, Radu F. Alexandru.
Horia Roman Patapievici a demisionat din fruntea Institutului Cultural Roman la începutul lunii august, după ce Guvernul Ponta, prin ordonanţă de urgenţă, a decis transferul ICR în subordinea Senatului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter