Politică

Macovei (PDL) acuză în PE fraude la referendum. Creţu (PSD): A fost un scrutin legal.

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/12/04-macovei.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fraudele de la referendum sunt estimate la 1,5 milioane de voturi.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, în plenul PE, că UE trebuie să apere procurorii români care cercetează fraudele de la referendum, estimate la 1,5 milioane de voturi, ea primind replica eurodeputatului PSD Corina Creţu, care a spus că scrutinul a fost declarat legal de către Curtea Constituţională.


"Procurorii cercetează fraude la referendum, sunt în lucru peste 500 de dosare. În unul din dosare sunt alegaţii de 1,5 milioane de voturi fraudate, iar procurorul general a declarat că sunt indicii de fraudă între 5%, 10% şi 15% (...) Trebuie menţinute aceste dosare şi apăraţi procurorii pentru că se încearcă îndepărtarea lor. Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urâtă pentru că este împotriva poporului", a declarat Macovei.

De asemenea, eurodeputatul PDL a afirmat că procurorii şi judecătorii români, sprijiniţi de UE şi înainte şi după aderare, au făcut şi dosare politicienilor.


Ea a precizat că acestea nu sunt "dosare politice" pentru că sunt cercetaţi politicieni de ambele părţi, iar "tot ce s-a întâmplat în România în ultimele luni a fost pentru oprirea acestor anchete şi luarea justiţiei captivă în curtea unor partide politice".

Ea a primit replică din partea eurodeputatului PSD Victor Boştinaru, care a subliniat că afirmaţiile lui Macovei, care conţin date confidenţiale, reprezintă "dovada halucinantă a intervenţiei unui europarlamentar în treburile justiţiei". El a precizat că în luna mai CSM a acuzat-o pe Macovei de interferenţă în treburile justiţiei.


"Cifra de 1,5 milioane apare într-un singur dosar, cel al lui Liviu Dragnea, şi este din presă, iar cifra până la 15% fraudă este din declaraţiile procurorului-şef pe care vor să îl dea afară", a replicat Macovei.

De asemenea, eurodeputatul PSD Corina Creţu a subliniat că rezultatele referendumului din 29 iulie au fost declarate legale de către Curtea Constituţională, iar PDL, deşi a avut reprezentanţi în toate secţiile de vot, nu a făcut nicio plângere privind acuzaţiile de furt, acestea venind abia la trei săptămâni după referendum.


Creţu a ţinut să o acuze şi pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, că este "un aliat politic al preşedintelui Traian Băsescu" şi pentru că a criticat cele două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului Ponta privind competenţele Curţii Constituţionale şi desfăşurarea referendumului, însă nu a intervenit şi în privinţa sutelor de ordonanţe abuzive ale fostei guvernări PDL.

Potrivit lui Creţu, Reding a dat dovadă astfel aplicarea unei duble măsuri.


Reding: Situaţia rămâne fragilă, actorii politici să respecte durabil statul de drept

Parlamentul European a dezbătut miercuri, în sesiunea plenară de la Strasbourg, situaţia politică de la Bucureşti. Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding a declarat că "situaţia din România rămâne fragilă", ea exprimându-şi speranţa că toţi actorii politici din ţară sunt hotărâţi să respecte în mod "durabil şi ireversibil" statul de drept şi independenţa justiţiei.

"La începutul verii am asistat la o combinaţie de acţiuni întreprinse de autorităţile din România care au pus sub semnul întrebării statul de drept, echilibrul democratic şi independenţa justiţiei", a spus oficialul european.

Comisia va continua să monitorizeze situaţia din România şi va avea contacte cu autorităţile române, a mai spus Reding. Ea a adăugat că face apel la forţele politice din România să respecte statul de drept şi independenţa justiţiei şi să acţioneze cu responsabilitate pentru stabilizarea situaţiei politice.

"Sper ca în următoarele săptămâni şi luni să vedem că toţi actorii politici din România sunt hotărâţi să respecte statul de drept şi independenţa justiţiei în mod durabil şi ireversibil", a mai spus Reding. Ea a subliniat însă că "situaţia din România rămâne fragilă".

La dezbaterile din PE au asistat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova.

Ivan (PSD): Reding, "agent" în haină portocalie al lui Traian Băsescu

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan i-a spus comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, în timpul dezbaterilor din plenul PE, că s-a comportat în această vară "ca un agent electoral" al lui Traian Băsescu şi că a "umilit" un popor întreg. "Unde, dacă nu aici, în PE, trebuie să spuneţi de ce votul a 8,4 milioane de cetăţeni nu a contat deloc pentru dvs. în această vară, de ce o regulă care nu este valabilă nicăieri în Europa a fost impusă României şi aici mă refer la pragul de 50% pentru vot", a spus Ivan, în intervenţia sa în plenul PE, la dezbaterea asupra situaţiei politice din România.

Adresându-i-se lui Reding, Ivan a susţinut că aceasta s-a "comportat ca un agent electoral" al lui Traian Băsescu. Ivan a făcut referire şi la "haina portocalie" pe care o purta Viviane Reding la şedinţa PE.

Ultimele Stiri
abonare newsletter