Politică

Decizia privind aderarea României la Schengen, amânată

<p><strong><img src="documente/stories/2012/03_martie/20/06-schengen_monument.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia să ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost anulat, au declarat, marţi, surse oficiale. Conform surselor citate, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii programate săptămâna viitoare. </strong></p>

În condiţiile menţinerii opoziţiei Olandei, precum şi a nuanţării poziţiilor Germaniei şi Belgiei, care consideră necesară aşteptarea raportului suplimentar privind MCV de la finalul acestui an, s-a decis de către preşedinţia cipriotă a UE anularea acestei reuniuni.


Decizia anulării reuniunii de săptămâna viitoare a fost luată luni seară, au precizat aceleaşi surse.

Următoarea reuniune a Consiliului JAI este prevăzută pentru 25-26 octombrie.


Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a confirmat, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, anularea de către preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a reuniunii din 19-20 septembrie a Consiliului JAI, în care trebuia să se discute aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Vă pot confirma că reuniunea a fost anulată şi toate subiectele aflate pe agendă au fost reprogramate pentru următoarea reuniune, de pe 25 octombrie", a declarat Orban.


Întrebat care au fost considerentele care au dus la anularea acestei reuniuni, Orban a arătat că decizia a fost luată de preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, cu consultarea statelor membre, în condiţiile în care "nu s-au întrunit toate elementele pentru lărgirea spaţiului Schengen".

"E posibil ca, în condiţiile în care nu s-au întrunit toate elementele pentru lărgirea spaţiului Schengen, să fi fost luată această decizie. E o decizie care se ia de către preşedinţia Consiliului, cu consultarea statelor membre", a precizat Orban.


De asemenea, întrebat dacă sunt şi alte ţări UE care s-au alăturat Olandei în opoziţia pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen, Orban a arătat că au fost nişte semnale din partea Germaniei şi e posibil să mai fie vorba şi de alte state.

"Sunt nişte semnale de exemplu din partea Germaniei şi e posibil să fi fost şi alte state membre, dar nu sunt la curent în momentul de faţă", a afirmat ministrul Afacerilor Europene.


Totodată, el a mai arătat că este "prematură" anticiparea modului în care va decurge dezbaterea la următoarea reuniune a Consiliului JAI cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în condiţiile în care Olanda a solicitat progrese ale celor două ţări în cadrul MCV, iar următorul raport pe MCV al Comisiei privind România a fost anunţat de Comisie "spre sfârşitul acestui an".

mediafax

Ultimele Stiri
abonare newsletter