Politică

Dâncu, despre ţapii ispăşitori şi greşelile politice din USL

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/10/03 ioan rus psd conferinta psd_sc_005.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Într-un interviu acordat Ziare com, sociologul clujean, Vasile Dâncu analizează costurile şi consecinţele referendumului din 29 iulie.</strong></p>

 

Întrebat cât de şifonat a ieşit din acest episod, printre alţii, fostul ministru de Interne, Ioan Rus, Dâncu a răspuns: „Despre Ioan Rus ce să mai spun? A preluat nişte liste constituite de statul român, nici măcar nu era ministrul Administraţiei, ci şeful poliţiştilor, coaliţia politică era optimistă că duce la vot 9 milioane şi ceva de români, iar când a văzut că nu poate realiza i s-a cerut să schimbe regulile după ce protagoniştii se urcaseră deja în autocar şi plecaseră de la stadion. A picat la mijloc şi nu a avut nici o posibilitate decât demisia. Nici curajoşii care au venit după el nu au schimbat listele, nu le-au „actualizat“, atunci vă daţi seama că el nu are cum să înţeleagă de ce i s-a cerut să plece. Este un caz de situaţie absurdă, bună de studiat la cursuri de strategii şi tactici decizionale“. Ceea ce este mai grav, subliniază Dâncu, este, însă faptul că electoratul PSD, „la care el ţine foarte mult, a fost intoxicat că este vinovat, că putea face ceva, că putea schimba soarta politică a USL... Nişte minciuni pe care Rus le suportă mai greu pentru că el este un pesedist disciplinat, serios şi dedicat cauzei partidului. Însă venea perfect unora care nu l-au dorit de la inceput în guvern acest eşec al partidului, Rus era ţapul ispăşitor perfect“.


Cea mai greşită decizie a verii, „răzgândeala“ lui Antonescu

Dâncu subliniază totodată faptul că, în această vară, cea mai greşită decizie i-a aparţinut liderului PNL, Crin Antonescu. Sociologul se referă aici la decizia acestuia de a nu demisiona, aşa cum a promis în plenul Parlamentului, la 6 iulie. În opinia sa, renunţând, Crin Antonescu a arătat că îi este frică de colegi şi că este lipsit de sprijin politic“.


„Cred că a fost cea mai greşită decizie din toate aceste bătălii politice. Aici Crin Antonescu şi-a negat tot comportamentul din perioada crizei. Bună sau rea, atitudinea sa virilă de luptă cu Occidentul şi cu Traian Băsescu trebuia să fie completată, încununată de gestul bărbătesc al demisiei”, a declarat Vasile Dâncu pentru Ziare.com. Sociologul crede ca liderul liberalilor „putea să se retragă puţin" urmând ca apoi să fie readus în viaţa politică „în stil balcanic”, adică la cererea susţinătorilor săi. Acesta admite că poate părea „nedrept” ca Antonescu să plece după ce 7,5 milioane de români au susţinut proiectul sau de demitere a lui Traian Băsescu.

„Dar el a promis că aduce 9 milioane de români care să stea «drepţi în lumină». Mi-a plăcut aşa de mult această expresie când a spus-o încât am fost şi eu convins că va merge pe această cale eroică. A întărit asta pe tot parcursul campaniei: «Chiar după introducerea condiţiei de cvorum, am spus, da, chiar şi aşa, e in regulă, dacă nu se strâng 9 milioane de oameni să se pronunţe asupra acestei chestiuni sau dacă ia mai multe voturi Traian Băsescu, am plecat şi mă duc invârtindu-mă». A demonstrat însă altceva, inclusiv faptul că este un lider fascinat de propriul discurs”, a mai spus Vasile Dâncu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter