Politică

Morar: La referendum, au votat în localităţile de domiciliu militari aflaţi în Afganistan, deţinuţi, decedaţi

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/10/daniel-morar.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a declarat, duminică seara, că procurorii au constatat că la referendum au votat în localităţile de domiciliu militari aflaţi la Kandahar, în Afganistan, deţinuţi aflaţi în închisoare, precum şi decedaţi, arată Mediafax.

"S-a constatat că există persoane fantome, persoane care nu există. Seria şi numărul de buletin şi cod numeric personal nu au fost identificate în baza de date. Există persoane care nu au votat, ele erau plecate la muncă în străinătate, dar apar că ar fi votat şi în mod corespunzător buletinele au fost introduse în urmă. Există persoane din teatrele de operaţiuni, militari care se află la Kandahar sau unde se află, care au votat acolo sau nu - nu ştim sau probabil ştim, nu am amănuntul acesta -, dar cu siguranţă au votat în localităţile lor natale în condiţiile în care ei erau în Afganistan. Există persoane decedate care figurează că au votat. Există persoane care se aflau în penitenciar în acea zi, în executarea unor pedepse, şi care au votat iarăşi în localităţile natale", a afirmat, la Realitatea TV, Daniel Morar.


El a subliniat că toate acestea duceau la ideea unei fraude, motiv pentru care a fost începută urmărirea penală şi se desfăşoară astfel verificări, pentru infracţiunea curprinsă în legea referendumului sau în alte legi, inclusiv în legea privind combaterea faptelor de corupţie.

Morar a precizat că ridicarea listelor de vot s-a făcut de procurori în urma unor plângeri ale unor ONG-uri, persoane fizice, partide politice, constatându-se ulterior faptul că pe unele liste seria cărţii de identitate şi numărul numeric personal nu există la numele indicat ca şi votant.


Concret, în urma unor plângeri penale înaintate Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi DNA s-au constituit dosare.

Totodată, Daniel Morar a spus că procurorii au metodele lor de investigare, de observaţie, dând exemplu secţiile pilot de votare - aproximativ 2.800 -, unde din trei în trei ore sau din două în două ore se comunicau câte persoane au votat.


Nu îndemnarea populaţiei să meargă la vot este cercetată, ci modalitatea în care s-a votat, a precizat Morar.

DNA îl acuză pe Liviu Dragnea că în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, respectiv instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.


Foto: www.mediafax.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter