Politică

Prima declaraţie oficială a lui Traian Băsescu de la întoarcerea la Cotroceni

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/29/04-traian_basescu_constitutie_mfx.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu participă, marţi, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, unde susţine un discurs în faţa diplomaţilor, primul de la întoarcerea la Palatul Cotroceni. Băsescu a declarat că în perioada 3-6 iulie o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări, emiteri abuzive de ordonanţe de urgenţă, arată Mediafax.

Declaraţiile preşedintelui:


,,Din păcate, în perioada 3-6 iulie o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări, emiteri abuzive de ordonanţe de urgenţă. Reacţia aliaţilor noştri a fost extrem de puternică pentru că majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav în mod deosebit criteriile politice de la Copenhaga. Aceste criterii ne obligă la stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia. România a fost pusă sub lupa aliaţilor şi în mod deosebit a Comisiei Europene. A fost surprinzător pentru mine că politicieni de vârf din România nu au recunoscut CE un drept dat chiar de tratatul UE, acela de a veghea la respectarea drepturilor politice în statele membre. Cred că prin atitudine ne-am făcut foarte mult rău. S-a produs un proces de izolare a României, iar misiunea diplomaţiei este să redeschidă dialogul cu statele europene şi cu instituţiile UE. Sunt capitale europene unde au loc discuţii fără ca România să fie invitată, pentru a discuta situaţia în care ne aflăm. Statul român şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru ca ele să fie capabile să apere statul de drept. Nici CSM, nici DNA, nici SRI nu s-au înclinat în faţa unui abuz al unei majorităţi politice. Deşi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru România, în caelaşi timp ceea ce s-a întâmplat a probat că România şi-a consolidat instituţiile statului de drept pentru ca să se apere. Instituţiile statului au rămas verticale, indiferent cine s-a aşezat deasupra lor. Nu mai dau explicaţii de ce a fost o reacţie atât de puternică în interiorul UE şi la aliaţi. România a devenit o ţară importantă. În România s-a investit încredere enormă, nu numai din punct de vedere politic, dar şi din punct de vedere al securităţii aliaţilor. Reacţia a fost generată de surpriza pe care am făcut-o, iar pe de altă parte reacţia a fost generată de dezamăgire. Mesajul trebuie să fie cel corect, că instituţiile şi-au făcut treaba şi îşi vor duce misiunea până la capăt."

Primele acţiuni oficiale ale preşedintelui Traian Băsescu de la întoarcerea la Palatul Cotroceni sunt participarea la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, primirea secretarului general al OSCE, a mai multor ambasadori români, precum şi a unei delegaţii a companiilor Exxon Mobil şi OMV-Petrom.

Ultimele Stiri
abonare newsletter