Politică

A fost Marga omul Securității?

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/03/conferinta ubb rector andrei marga 10_ag.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Andrei Marga o ține una și bună că nu a colaborat cu Securitatea în timp ce surse din serviciile secrete spun că fostul rector ar avea cel puțin un dosar.

Fostul ministru de Externe Andrei Marga reiterează că nu a colaborat niciodată cu Securitatea şi nu a semnat vreun angajament, el susţinând că informaţiile apărute recent în presă, potrivit cărora ar fi colaborat cu Securitatea din anii ‘70, au legătură cu posibila sa numire la şefia ICR.


„În legătură cu alegaţiile proferate de «analişti» instrumentaţi de cercuri obscure, precizez, încă o dată, că nu mi-a cerut nimeni, niciodată, să colaborez şi nu am colaborat cu Securitatea. Nu există nici un text semnat de mine, căci nu am semnat vreun text sau angajament în acest sens", a declarat Marga, pentru Mediafax.

De asemenea, el a arătat că există o legătură evidentă între apariţia, joi şi vineri, în presă a acestor informaţii despre colaborarea sa cu Securitatea şi anunţul PNL şi PSD privind susţinerea candidaturii sale pentru preşedinţia Institutului Cultural Român.


Totodată, Marga a arătat că va avea discuţii cu conducerea USL pe tema acestor articole din presă referitoare la presupusa sa legătură cu Securitatea, adăugând că nu ştie dacă se va ajunge în aceste condiţii până la retragerea candidaturii sale. "Nu ştiu dacă se va ajunge până acolo, vă daţi seama că eu am diferite alternative", a afirmat el.

Verificat și răsverificat


Marga precizează că a făcut parte din patru guverne ale României şi a fost, de cel puţin tot atâtea ori, examinat, cu acelaşi rezultat necolaborării cu Securitatea. „Durata participării într-un Guvern sau altul nu a avut nici o legătură cu asemenea alegaţii”, a subliniat Marga.

El arată că a exercitat cea mai lungă perioadă din istoria Rectoratului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj - 19 ani, timp în care a fost cercetat "de fiecare dată când s-a dorit”. „Certificatele emise de CNSAS au spus, ca urmare, de fiecare dată, că nu am colaborat", afirmă fostul ministru de Externe.


De asemenea, el arată că este posibil să se adreseze instanţei în legătură cu aceste acuzaţii. „Pentru mulţi impostori, dosariada este ultimul instrument de atacare a unui intelectual cu operă. Precizez că nu există nimic de folosit în acest sens, în ceea ce mă priveşte, şi că mă voi adresa, la nevoie, instanţelor juridice naţionale şi internaţionale”, a mai afirmat Marga.

Informație „pe surse”


Două cotidiene centrale au publicat informaţii pe surse din serviciile secrete potrivit cărora la CNSAS există cel puţin un dosar de reţea în care apare Andrei Marga.

Potrivit acestor surse, Marga figurează cu trei nume de cod şi ar fi colaborat cu Securitatea nu doar pe plan intern, ci şi extern, furnizând informaţii şi despre cetăţeni străini.

Cu patru luni în urmă, Sebastian Lăzăroiu lăsa să se înţeleagă, pe Facebook, că Marga ar fi colaborat cu Securitatea înainte de '89: „Am auzit că (Marga - n.r.) a avut un prieten imaginar în perioada comunistă, un alter ego, Andrei Mureşan”.

Liberalul a respins atunci acuzaţiile: „Domnul Lăzăroiu fabulează, şi în acest caz este vorba de o fabulaţie. Se poate verifica dosarul meu, a fost verificat de «n» ori, nu vă ascund, se poate verifica încă o dată, nu am nicio teamă. Nu m-a chemat nimeni să cooperez cu Securitatea, nu am cooperat, nu am semnat nimic, am conştiinţa absolut curată”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter