Politică

Se tulbură apele în PNL

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/27/01-bratianu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Scriitorul şi jurnalistul Radu Portocală (foto jos) a adresat, zilele trecute o scrisoare liberalilor de pretutindeni, în care avertizează asupra situaţiei din PNL.

După decizia CCR de invalidare a referendumului, în PNL au apărut nemulţumirile. Radu Portocală, un vechi liberal care trăieşte de mulţi ani în Franţa a criticat dur, pe site-ul Romanialiberala.ro, Partidul Naţional Liberal. În opinia acestuia, PNL a fost discreditat şi se îndreaptă spre un marasm din care îi va fi greu să-şi revină. În opinia acestuia, este momentul despărţirii dintre partid şi liderul său, care trebuie să-şi asume consecinţele deciziilor sale.


Antonescu a profanat memoria Brătienilor, PNL nu mai e ce ar trebui să fie, iar despărţirea liberalilor de Antonescu este o urgenţă absolută, le transmite liberalilor Radu Portocală în scrisoarea deschisă. Scriitorul critică, totodată, decizia conducerii PNL privind constituirea USL-ului: „USL a fost o alianţă prea largă, prea concesivă - şi, deci, neinspirată la referendum, ceea ce a condus la eşec iar gravitatea eşecului nu este numai politică, ci în egală măsură simbolică şi ale cărei consecinţe se vor face simţite multă vreme de aici înainte". Portocală atacă şi decizia PNL de a participa la suspendarea lui Traian Băsescu. Potrivit acestuia, încercarea de demitere a lui Băsescu „va rămâne în memorii ca o simplă aventură, cu tot ce comportă mai negativ acest cuvânt".

Ferdean: „Antonescu, un prea mare ideolog…“


Vicepreşedintele tinerilor liberali, Rareş Ferdean consideră însă că nu Antonescu este perdantul acestui referenduum, ci poporul rom\n. În opinia liberalului clujean, liderul PNL nu este un demagog, ci „spre nefericirea lui şi a Partidului National Liberal, este un prea mare ideolog... un mare susţinător şi apărător al principiilor şi valorilor democratice“.

„Sunt de acord cu faptul că Antonescu nu s-a afirmat ca un adevărat om politic, însă am convingerea că tocmai acest „defect“ le-a lipsit foştilor preşedinti ai României... un defect pentru un lider politic însă un mare atuu pentru un lider de ţară... păcat că nu toţi românii au putut să vadă că Antonescu este un preşedinte în primul rând pentru ei şi nu doar pentru un partid!“, crede Ferdean.


Pe de altă parte, subliniază liberalul, „realitatea este că USL şi poate chiar mai mult PNL, a decontat un eşec“.

„Aş vrea să pot spune că de fapt s-a pierdut doar o bătălie, însă cred că poporul spune altceva... Ei cer schimbare, şi o tot cer deja de mult timp, iar ea întârzie să se producă. Este evident că o reformă sustenabilă a României nu se poate realiza fără o reformă a clasei politice... În ce priveşte PNL, un partid cu o atât de frumoasă istorie în spate, este oarecum obligat să privească întotdeauna spre viitor. Acum, pentru PNL este un moment dificil, un moment în care trebuie să-şi clarifice  identitatea. Această notă discordantă faţă de restul trebuie asumată şi intens afirmată! Aşteptarea liberalilor a fost mare şi îndelung asteptată... Da, a sosit timpul schimbării! Atât pentru România cât şi pentru PNL singura şansă pentru a păstra în viitor bucuriile trecutului este prin a îndeplini voinţa mulţimii, mulţime care cere o altă Românie... o altă identitate!“, adaugă Ferdean.


Szeplekan: „Consider că cel mai bun preşedinte este Antonescu“

Vicepreşedintele PNL Cluj, Mihai Szeplekan consideră, pe de altă parte, drept nepotrivite afirmaţiile lui Radu Portocală: „În primul rând, nu ştiu în ce calitate face domnul Portocală aceste afirmaţii…, cine este Portocală? Consider că cel mai bun preşedinte pentu PNL este Crin Antonescu acum, fără discuţie. Datorită lui s-a ajuns la acest scor, datorită lui s-a închegat USL. Nu cred că în acest moment mai există în PNL un lider de anvergura lui Crin Antonescu. Nu numai că nu sunt de acord cu afirmaţile lui Portocală, mai mult consider că, în acest moment este nevoie de unitate mai mult ca niciodată, nicidecum de dezbinare“.


Vasile Dâncu: „PSD nu mai este dispus să-l urmeze pe Antonescu"

Nici PSD nu-şi mai poate permite alte aventuri pentru Crin Antonescu, sublinia, la sfârşitul săptămânii trecute, sociologul clujean Vasile Dâncu. În PSD nu mai există aceeaşi voinţă de a continua lupta împotriva preşedintelui Traian Băsescu, după invalidarea referendumului, este de părere Vasile Dâncu, arată realitatea.net. Mai mult, el crede că însuşi Crin Antonescu este conştient de acest lucru. În opinia sociologului, preşedintele interimar mizează pe un discurs patriotard, în speranţa convertirii celor 7,5 milioane de voturi anti-Băsescu, în voturi pentru USL la viitoarele alegeri parlamnentare. „Ponta nu-şi mai poate permite, după ultimele reacţii internaţionale, să rişte izolarea României, aşa cum Crin Antonescu parcă ar dori-o. Cred că un discurs de un asemenea tip patriotard nu va ajuta deloc România în viitor. (...) Prin modul cum Antonescu a spus că cel puţin PNL se luptă cu Traian Băsescu, a încercat să spună că PSD nu ar avea aceeaşi voinţă“, consideră Dâncu. Potrivit lui Dâncu, social-democraţii sunt conştienţi de radicalizarea lui Antonescu şi nu ar mai fi dispuşi să-l urmeze în acţiunile viitoare. „Va fi şi o presiune pentru Ponta din partea PSD, pentru că nici PSD nu este dispus să urmărească prea departe proiectele şi aventurile lui Crin Antonescu. (...) Părerea mea e însă că n-o să se pună problema în privinţa candidaturii lui Crin Antonescu. Mai este mult timp până în 2014, nu ştiu în ce măsură PSD va mai putea să-şi permită aventuri pentru Crin Antonescu. Acest referendum a adus o înfrângere şi pentru Traian Băsescu, dar şi pentru Crin Antonescu", mai subliniază Dâncu.



 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter