Politică

Ponta îl atacă pe Danileț ca să o „împingă“ pe Pivniceru la Justiție

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/21/00%20danilet.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată, ieri, din lipsă cvorum.

La şedinţă urma să fie prezentată demisia Monei Pivniceru din funcţia de membru ales al acestui for. Potrivit legii, demisia poate deveni efectivă numai după ce plenul CSM ia act de ea şi se publică în Monitorul Oficial decretul prezidenţial de eliberare din funcţie.


Pentru întrunirea cvorumului la CSM, era necesară prezenţa a 15 membri din totalul de 17. Atât premierul Victor Ponta, cât şi Mona Pivnceru au fost prezenţi la şedinţa CSM. La plecare, Ponta a precizat că situaţia este dezamăgitoare şi împotriva interesului justiţiei.

Pivniceru, fotografiată în maşina lui Andrei Năstase


Vă reamintim, Mona Pivniceru a ales varianta demisiei, după ce magistraţii i-au respins solicitarea de detaşare la guvern pentru a ocupa funcţia de ministru al justiţiei. La mijlocul lunii august ea şi-a exprimat dubiile în legătură cu disponibilitatea sa de a ocupa această funcţie, în urma unui scandal mediatic. Judecătoarea Mona Pivniceru a fost fotografiată în timp ce se urca în autoturismul fiului cel mare al lui Adrian Năstase, potrivit unor imagini difuzate România TV. Fotografiile ar fi fost realizate când maşina lui Andrei Năstase a transportat-o pe Pivniceru într-un bloc din Capitală, unde locuiesc mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM a precizat atunci că nu se poate autosesiza în cazul Monei Pivniceru privind buna reputaţie profesională, întrucât aceasta este doar de competenţa Inspecţiei Judiciare, care ar putea să facă o analiză.

Danileţ (foto): „Este neobişnuit ca politicienii, şi în special ministrul Justiţiei să facă presiuni“


Luni, premierul Victor Ponta i-a acuzat pe membrii CSM că „sabotează" numirea Monei Pivniceru în funcţia de ministru al justiţiei, dar şi că unii dintre aceştia fac declaraţii politice „cu totul şi cu totul anormale" pentru statutul de magistrat, însă „nu dau pe la serviciu". În replică, judecătorul CSM Cristian Danileţ a declarat că „nu este treaba" prim-ministrului să le facă „programul", precizând că instituţia se conduce „singură" şi este „neobişnuit" ca politicienii să facă „presiuni". „Reamintesc politicienilor că CSM este o instituţie independentă care aparţine Autorităţii Judecătoreşti şi membrii CSM nu trebuie să fie supuşi niciunei presiuni pentru a lua diverse decizii. Repet, nu noi blocăm sau întârziem numirea doamnei Pivniceru în funcţia de ministru şi doar sunt nişte impedimente de ordin administrativ", a spus judecătorul CSM. Danileţ a mai afirmat că Mona Pivniceru nu poate depune jurãmântul de ministru, pânã când CSM-ul va decide asupra acestui aspect. „Pânã atunci, doamna Mona Pivniceru este în stare de incompatibilitate, pentru cã ea rãmâne judecãtor şi membru CSM, pânã la reuniunea de miercuri a Consiliului Superior al Magistraturii“.

Dănileţ, în „vizorul“ lui Ponta


Tot luni, România TV a difuzat câteva imagini cu judecătorul Cristi Dănileț, în care acesta se afla la o petrecere cu colegii de la Curtea de Apel Cluj. Imaginile au venit însă la o zi după ce premierul Victor Ponta l-a luat „în vizor“ pe magistrat, acuzându-l că face poltică, când, de fapt, acesta explica oamenilor ce se poate întâmpla atunci când ataci procurorii. „Dacă iau mită, dacă aranjez procese sau altceva care ţine de serviciu comentez, dar despre viaţa privată nu comentez. Compromiţător nu are nimic ce să fie, pentru că n-am făcut nimic de care să-mi fie ruşine. Difuzarea unor imagini referitoare la viaţa privată, intimă, este sancţionată de Codul Civil, dar eu n-am să port acest război cu presa“, a spus atunci Dănileţ. În urmă cu o săptămână, judecătorul CSM a scris pe blogul său personal că referitor la anchetele penale legate de referendum că „cine atacă procurorii riscă închisoarea“, spunându-le totodată celor care „instigă la revolte publice împotriva magistraţilor" să lectureze Codul Penal.




 



 



 

Ultimele Stiri
abonare newsletter