Politică

Ponta crede că-l poate lăsa în ofsaid pe Băsescu

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/10/03-ponta-antonescu-basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vezi pe cine vrea guvernul USL să scoată de pe lista cetățenilor cu drept la vot.

Guvernul Ponta a trimis în teritoriu, prin intermediul Ministerului de Interne şi al Administraţiei, un Memorandum prin care prefecţii şi primarii sunt învăţaţi cum să facă actualizarea listelor electorale permamente valabile pentru referendumul din 29 iulie ce vizează demiterea preşedintelui Traian Băsescu.


Operaţiunea are drept ţintă „perierea” listelor electorale permanente pentru a se vedea care este cvorumul necesar pentru demiterea preşedintelui, informează publicația Gândul. Datele finale urmează să fie trimise judecătorilor Curţii Constituţionale, care vor lua decizia în privinţa validării sau invalidării referendumului.

Potrivit publicației, Memorandumul este aprobat de premierul Victor Ponta, avizat de miniştrii Titus Corlăţean - Externe, Victor Ponta - Justiţie, Mariana Câmpeanu - Muncă şi iniţiat de Mircea Duşa - Interne şi Administraţie, Radu Stroe - Administraţie, Ion Moraru - secretar general al Guvernului.


Obiectivele care „vor fi urmărite la actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012”, în vederea transmiterii către Curtea Constituţională sunt împărţite în trei categorii: nivel local, nivel judeţean, nivel naţional. Fiecare are un termen limită pentru a fi îndeplinit.

Până pe 24 august, la nivelul serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor se efectuează verificări ale datelor referitoare la:


– Persoanele decedate

– Persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota


– Persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate dovedit prin deţinerea unui paşaport cu menţionarea ţării de domiciliu

– Persoanele care au pierdut cetăţenia română


– Persoanele al căror act de identate a expirat şi nu a fost reînnoit

– Persoanele care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare

– Persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului

– Persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe care administrativă

– Pentru persoanele cu reşedinţa / domiciliul în străinătate.

Guvernul USL consideră că, prin această acțiune de „periere” a listelor electorale, va reuși să elimine suficienți alegători încât să se ajungă la o rată de participare la Referendumul din 29 iulie pentru demiterea președintelui suspendat de 50% plus unu.

În replică, președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa, că USL nu o să reuşească să-l bată niciodată. „Pentru că eu respect legea şi atunci când nu ma avantajează, iar ei nu respectă niciodată legea atunci când nu-i avantajează, dar de multe ori nu o respectă nici când îi avatajează, ceea ce arată că sunt nepregătiţi, adică nu ştiu carte”, a afirmat Băsescu.

Președintele suspendat a spus că documentul guvernului provoacă și situații ridicole. „Să scoată persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie sau divorţ pe cale administrativă – e cea mai mare aberaţie! Nimeni care divorţează nu şi-a schimbat CNP-ul. Primarii, plini de transpiraţii pe vremea asta, se duc să-i întrebe «Nene, ai divorţat cumva?»”, a spus Băsescu

„Pe primari îi sfătuiesc prieteneşte să nu intre în acest şir al ilegalităţilor”, i-a sfătuit președintele suspendat.

În ceea ce priveşte datele de la Casa de Asigurări de Sănătate, Traian Băsescu spune că ele nu sunt relevante din perspectiva autorităților pentru persoanele cu drept de vot. „Numărul asiguraţilor din sistemul public de sănătate nu poate constitui un reper în numărarea cetăţenilor cu drept de vot”, a mai precizat Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter