Politică

Românii din străinătate contează din nou

<p><img src="documente/stories/2012/08_august/09/photo1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /><strong>Marți a fost publicată în Monitorul Oficial corectura la Hotărârea Curții Constituționale privind calcularea cvorumului pentru demiterea președintelui, frază „omisă” suspect și care îi elimina de pe liste pe românii din afara grani?elor, reducând mult numărul alegătorilor. </strong></p>

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial fraza esențială care prevede că românii din străinătate trebuie luați în calcul la stabilirea cvorumului.

Marți a fost publicată în Monitorul Oficial fraza potrivit căreia „în speță (calcularea cvorumului la Referendumul pentru demiterea Președintelui României, din 29 iulie - nr), însă, sunt aplicabile dispozițiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea președintelui și ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”.

 


Plângeri penale pentru abuz în serviciu

PDL a depus, marți, plângeri penale împotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, și a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, pentru abuz în serviciu, a anunțat vicepreședintele PDL Sulfina Barbu, arătând că cei doi refuză să publice o erată a CCR.

Sulfina Barbu a spus, într-o conferință de presă, că această erată clarifică procedura de transmitere a listelor electorale care au stat la baza organizării referendumului din 29 iulie.

"Astăzi, PDL a formulat plângere penală împotriva domnului Ioan Moraru, secretar general al Guvernului și a doamnei Adriana Costestu, directorul general al Regiei Autonome Monitorul Oficial, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Cei doi, alături de prim-ministrul Ponta, refuză să publice o erată la o decizie a Curții Constituționale trimisă spre publicare încă de ieri. Mă refer aici la trei rânduri din decizia Curții privind respingerea constestațiilor referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din 29 iulie", a precizat Barbu.

Ea a mai spus că presiunile Guvernului Ponta asupra Curții Constituționale continuă și că din nou Monitorul Oficial este folosit în interesul USL.

Sulfina Barbu a arătat că Victor Ponta s-a angajat în fața Comisiei Europene că va publica fără întârziere și nediscrimatoriu orice document ce sosește la Monitorul Oficial.


 


Viviane Reding denunță presiunile asupra Curții Constituționale

Comisarul UE pentru Justiție, Viviane Reding, s-a alăturat Comisiei de la Veneția pentru a denunța continuarea presiunilor politice asupra Curții Constituționale din România.

Viviane Reding a postat pe Twitter declarația foarte critică a lui Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, în care acesta consideră "inadmisibile presiunile exercitate asupra Curții Constituționale pentru influențarea deciziei" privind referendumul.

Viviane Reding a precizat: "Sunt de acord" cu poziția domnului Gianni Buquicchio.

Președintele Comisiei de la Veneția a făcut, marți, apel la autorități și la partidele politice din România să respecte pe deplin independența Curții Constituționale și să se abțină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informații de la CC în legătură cu acest subiect.

"Fac apel la autoritățile statului și la partidele politice din România să respecte pe deplin independența Curții Constituționale și să se abțină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce privește amenințările la adresa unor judecători, sper că autoritățile române îi vor proteja pe judecătorii vizați și familiile lor și vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor amenințări în fața justiției", afirmă Gianni Buquicchio, într-o declarație în care menționează că luni a primit informații suplimentare din partea Curții legate de continuarea presiunilor și de amenințări la adresa unor judecători, informează Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter