Politică

Comunitatea evreiască, nemulţumită. Doar în România poți nega Holocaustul și apoi să ajungi ministru.

<p><span style="font-family: Helvetica; font-size: 18px; line-height: 24px; -webkit-tap-highlight-color: rgba(26, 26, 26, 0.292969); -webkit-composition-fill-color: rgba(130, 98, 83, 0.0898438); -webkit-composition-frame-color: rgba(191, 107, 82, 0.496094); -webkit-text-size-adjust: auto; color: #000000;"><img src="documente/stories/2012/08_august/07/erwinrealiz-medie.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" /> </span><strong><span style="font-size: medium;"><span style="font-family: Helvetica; line-height: 24px; color: #000000;">Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat luni</span><span style="font-family: Helvetica; line-height: 24px; color: #000000;">nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat progromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, citat de site-ul israelian Ynetnews. </span></span></strong></p>

Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti Erwin Simsensohn (foto) a declarat, pentru site-ul Ynetnews, că evreii din România s-au "înfuriat" din cauză că un politician care a făcut unele "declaraţii cinice" a fost nominalizat în funcţia de ministru. Afirmaţiile pe care senatorul Dan Şova (PSD, la putere) le-a făcut în martie încalcă legislaţia română, care interzice negarea Holocaustului, a notat Simsensohn, informează agenția Mediafax.


"Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru", a declarat acesta pentru site-ul Ynetnews. "În ceea ce ne priveşte, este inacceptabil", a continuat el, adăugând că membrii comunităţii sunt "loiali României şi vor coopera cu orice Guvern". "Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru", a subliniat Simsensohn.
Şova a provocat reacţii în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că "niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României". Potrivit site-ului, în pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că "în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană".
Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită "educaţională" la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze, potrivit site-ului israelian, citat de Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter