Politică

PDL a contestat uninominalul USL la CCR

<p /><br />Democrat liberalii şi-au motivat gestul prin faptul că legea nu respectă voinţa poporului român, exprimată la referendumul din 2009.



PDL a contestat joi, la Curtea Constituţională (CCR) legea votului uninominal pur pentru alegerile parlamentare.

Reprezentanţii PDL au atras atenţia asupra faptului că noua lege electorală nu prevede reducerea numărului de parlamentari ci, dimpotrivă are amendamente care ar putea duce la mărirea acestuia.

Cordoş: „PDL dă dovadă de lipsă de consecvenţă şi de ipocrizie“

Senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş cataloghează iniţiativa PDL de a se adresa CCR drept o ipocrizie. „Dau dovadă de ipocrizie şi lipsă de consecvenţă. Patru ani au strigat că vor uninominal pur. Ar fi fost de acord probabil dacă ar fi fost ei majoritari. Pot să conteste la CCR pentru că au dreptul, şi probabil că se bazează pe o presiune asupra oamenilor pe care îi au acolo. Dar cred că totuşi, este independentă şi apolitică şi va decide corect“, a declarat Cordoş, pentru Monitorul de Cluj.  

Rădulescu: „PDL a recurs la singura soluţie pe care o avea la îndemână“

Senatorul PC de Cluj, Şerban Rădulescu susţine că gestul PDL era de altfel, singura variantă rămasă la îndemână. „Votul a decis, proiectul a fost susţinut de majoritatea din Parlament. Acum PDL a recurs la singura soluţie care a mai rămas. Cred că acum, prin votul uninominal pur numărul partidelor reprezentate în Parlament va scădea şi se vor forma două forţe politice mari. Iar acest lucru este unul pozitiv, în condiţiile în care România are nevoie de un guvern stabil, cu susţinere în Parlament“, a declarat Rădulescu.

„O lege în profund dispreţ faţă de cetăţenii României“

Democrat liberalii au reclamat, chiar la momentul votului o lege adoptată în dispreţ faţă de români. Ei au susţinut votul uninominal încă din 2007, însă în varianta în care parlamentarii să fie aleşi în 2 tururi de scrutin. Potrivit proiectului adoptat în 22 mai, vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care s-au clasat pe primul loc în colegiul în care au candidat, iar suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Deputaţii din comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008, arată realitatea.net. Proiectul a fost votat de USL, UNPR şi deputaţii minorităţilor. UDMR a anunţat că se abţine de la vot, iar PDL că se împotriveşte actului normativ.

Ultimele Stiri
abonare newsletter