Politică

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, „taxat“ şi la Cluj

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/29/04-kover-laszlo.jpg" border="0" align="right" />Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că, la sfârşitul acestei săptămâni, va avea o întrevedere cu premierul maghiar Viktor Orban.</p>

Ponta a calificat drept inacceptabile criticile lui Kover Laszlo (foto) aduse guvernului român pentru „eşecul“ reînhumării lui Nyiro Jozsef. El a subliniat totodată că acest tip de provocări extremiste făcute în campania electorală pentru a ajuta o forţă politică extremistă sunt împotriva legii, a ordinii şi a bunelor relaţii între două ţări europene.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ a precizat ieri că scriitorul maghiar Nyiro Jozsef a fost un militant al fascismului în Ungaria şi în baza legislaţiei din România, care interzice simbolurile şi promovarea unei asemenea ideologii pe spaţiul public, nu-şi au locul manifestări oficiale la care se pot asocia semnificaţii ale ideologiilor extremiste, arată Agerpres. Institutul mai subliniază faptul că Nyiro Jozsef a fost membru în Parlamentul fascist de la Budapesta, a scris şi a coordonat ziare de orientare fascistă de la Budapesta şi a fost vicepreşedintele unei comisii parlamentare sub Guvernul Szalasi în octombrie 1944 atunci când a avut loc deportarea evreilor din Budapesta la Auschwitz. Deşi Nyiro Jozsef nu este responsabil direct de crime împotriva umanităţii, arată sursa citată, el a dus o politică activă de orientare fascistă şi ca jurnalist a promovat valori ale fascismului maghiar, unele dintre articolele sale având şi mesaj antisemit.

Csep Sandor: „Am încredere că lucrurile se vor limpezi“

Liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) Cluj, Csep Sandor consideră că întâlnirea pe care a anunţat-o premierul Ponta cu premierul Ungariei va lămuri lucrurile, pentru că „nimeni nu are vreun interes ca relaţiile româno-maghiare să se strice“. Totodată, arată el, nu este vorba de campanie electorală. „În ultima vreme relaţiile româno-maghiare erau bune, cred că noul guvern nu are niciun interes ca lucrurile să rămână aşa. M-a revoltat această poveste, este trist, mai ales că aceste relaţii erau, aşa cum am mai spus bune. Nu a fost antisemit sau antiromân, a fost într-adevăr de dreapta, şi au existat tot felul de declaraţii în ultimele zile, dar nu este aşa“, a declarat Csep Sandor pentru Monitorul de Cluj.


Laszlo Attila: „Puţini ştiu că Szasz Jeno este finul lui Kover Laszlo“

În schimb, UDMR preferă să se delimiteze de „acest circ“ acuzând de la început că este vorba doar de o strategie de campanie a reprezentanţilor PCM şi că lucrurile trebuie rezolvate pe viitor „într-un cadru intim, fără tam-tam“. Mai mult, ultimele declaraţii ale preşedintelui Parlamentului Ungariei nu sunt surprinzătoare, arată viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila. „Ceea ce se ştie mai puţin este că Sasz Jeno-preşedintele PCM- este finul lui Kover Laszlo… Cred că fiecare trebuie să îşi vadă de treabă în ţara lui. Când preşedintele Parlamentului Ungariei se implică în campania electorală a altei ţări, este inconsţienţă… Am văzut o înmormântare de campanie…pentru că asta a fost. Unii fac înmormântări de campanie… Apreciez calitatea de scriitor a lui Nyiro Jozsef dar mai puţin calitatea de politician a sa. Iar familia lui, dacă ar fi vrut să-l reînhumeze, puteau să o facă într-un cadru intim, fără tam-tam“, a declarat pentru Monitorul de Cluj, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila.

Nyiro Jozsef, comemorat la Odorheiu Secuiesc

Vă reamintim că ceremonia de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, programată de organizatori - Partidul Civic Maghiar şi alţi politicieni ungari - să aibă loc duminică, la Odorheiul Secuiesc, a fost anulată după ce Prefectura Harghita a atacat în instanţă adeverinţa de reînhumare. În schimb, s-a desfăşurat o ceremonie de comemorare la care au participat preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, şi liderul partidului de extremă dreapta Yobbik, Gabor Vona. Kover Lazslo, a declarat atunci că a fost „foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal“ şi că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa“ acestuia.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter