Politică

Cui folosește guvernul Victor Ponta?

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/29/03-ponta-nastase.jpg" border="0" align="right" />„Schema Năstase” s-ar putea transforma în „schema Voiculescu”, avertizează fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia.</p>

Fostul ministru al Agriculturii, democrat-liberalul Stelian Fuia, a amintit luni că pe 29 mai se judecă procesul dintre Ministerul Agriculturii şi firma lui Dan Voiculescu, adăugând că există temerea ca „schema Năstase” să se transforme în „schema Voiculescu” în condiţiile în care actualul deţinător al portofoliului Agriculturii, Daniel Constantin, îi este „dator-vândut” lui Dan Voiculescu.

„Mâine avem acest proces la Înalta Curte şi există temerea că, printr-o omisiune sau neatenţie, schema Năstase se poate transforma în schema Voiculescu. Este posibil ca un document plecat din minister (...) dintr-o neatenţie a unui funcţionar să spună că (...) ministerul nu a fost păgubit cu niciun leu în privatizarea ICA”, a afirmat Fuia.
În acest context, el a amintit că Daniel Constantin este dator la Dan Voiculescu, dar nu a explicat cum are de gând să plătească datoria.
„Domnul ministru Daniel Constantin ne-a spus că e un împrumut până în 2016, care poate fi prelungit pe un nou termen, până când toţi românii uită de acest lucru, dar nu ne-a spus din ce surse îl va plăti. Nu ne-a explicat nici de ce nu şi-a trecut în declaraţia de avere firma pe care familia domniei sale o deţine. (...) Legea ne obligă când venim într-o funcţie publică să ne declarăm toate interesele”, a adăugat Stelian Fuia.

Grivco – afaceri cu terenurile statului

Pe de altă parte, acesta a precizat că procesul menţionat nu este singurul pe care grupul Grivco îl are cu Ministerul Agriculturii şi unităţile subordonate.
„Grupul Grivco de ani de zile lucrează în mod ilegal, fără niciun fel de titlu valabil, aproximativ 2.500 ha la Băneasa, Giurgiu. Aici, la fel, este un proces pe rol între ADS şi, implicit, minister şi grupul Grivco pentru aproximativ 1,2 milioane lei, pagube produse ADS sau redevenţe neplătite. Iată încă un motiv pentru premier să treacă la demiterea urgentă a ministrului Agriculturii”, a susţinut fostul ministru.


„Omul pleacă, hârtia rămâne!”

La rândul său, referindu-se la cazul Grăjdan şi situaţia de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, europarlamentarul Traian Ungureanu a afirmat că problema de acolo încă nu e rezolvată.
„Domnul Ponta are o nouă zi de comentarii pe tema situaţiei create de el însuşi la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi comentează omul. Îi reamintim domnului Ponta că problema nu este omul, e hârtia. Omul a plecat, hârtia a rămas. Câtă vreme rămâne acolo hârtia şi domnul Ponta nu se poate hotărî s-o retragă sau să pună pe cineva s-o retragă, statul român se declară nepăgubit de Adrian Năstase, iar justiţia e împiedicată să-şi urmeze cursul”, a declarat Ungureanu.
În opinia sa, este din ce în ce mai clar că situaţia de la inspectorat a fost premeditată de Victor Ponta.

Un guvern pentru salvarea lui Adrian Năstase

„Scopul guvernării Ponta este salvarea lui Adrian Năstase. E puţin pentru România, e foarte mult pentru domnul Năstase şi poate şi pentru domnul Ponta. Domnul Ponta spune că nu se pricepe la numiri de persoane. L-am văzut în acţiune, a pierdut până acum trei miniştri. La ce se pricepe domnul Ponta? Observ că se pricepe la ameninţări şi intimidare, fie că e vorba de instituţii ale statului, fie că e vorba de angajaţi sau de simpli cetăţeni - unii membri PDL, alţii nu - pe care îi ameninţă într-un tur naţional de ameninţări”, a conchis Ungureanu.
Premierul Victor Ponta l-a demis săptămâna trecută pe şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Constantin Adrian Balaban Grăjdan, pentru că a luat decizii fără să-l informeze.
Consilierul juridic al Inspectoratului de Stat în Construcţii a depus, pe 22 mai, o cerere în instanţă prin care anunţa că instituţia pe care o reprezintă nu se mai constituie parte civilă în dosarul „Trofeul calităţii”, deoarece ISC nu a fost prejudiciată. DNA a anunţat, pe 25 mai, că procurorii anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de Grăjdan, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter