Politică

Marga, luat peste picior de Băsescu

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/21/02-basescu-marga.jpg" border="0" align="right" />La întâlnirea din Chicago, şeful statului a făcut mai multe glume pe seama ministrului de Externe, Andrei Marga, prezent și el în SUA.</p>

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara, la întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti din Chicago, că „şeful politicii externe a statului român este şeful statului român“, informează Mediafax.
„Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federaţia Rusă ne este vecin, avem interese economice şi de securitate în zonă, dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE. Iar, din acest punct de vedere, v-a răspuns cea mai autorizată voce a statului român“, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări a unui român din SUA referitoare la afirmaţiile ministrului de Externe Andrei Marga despre admiraţia sa pentru Vladimir Putin şi necesitatea întăririi cooperării cu Rusia. Ulterior, Andrei Marga a venit la microfon şi a ţinut să explice contextul declaraţiilor sale de la audierile de la comisiile de specialitate ale Parlamentului, precum şi atributele stabilite de Constiuţie în privinţa politici externe. „Sigur, cum spunea şi domnul preşedinte, direcţia politicii externe o stabileşte Parlamentul, o stabilesc autorităţile. Şi sigur, preşedintele este cel care, conform Constituţiei, are întreaga autoritate în acest domeniu“, a spus Marga, citat de Mediafax.

Marga, „la sarmale“

De asemenea, Băsescu a glumit şi pe seama funcţiei de rector a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, pe care a deţinut-o Marga, dând impresia că acesta ar ocupa şi în prezent această funcţie.
Întrebat de un român din Statele Unite despre posibilităţile de angajare în sistemul universitar din România, Băsescu l-a chemat pe Marga: „Domnul Marga? Unde este domnul Marga? Avem aici pe rectorul de la Babeş-Bolyai şi pe loc vă dădea contractul să îl semnaţi“, i-a spus preşdintele celui care îl întrebase. Marga plecase însă din zona tribunei unde se afla preşedintele, iar din sală s-a auzit o voce care a spus că ministrul de Externe s-a dus să îşi ia de mâncare de la bufet. „E la sarmale“, a spus românul din SUA, iar preşedintele Băsescu a răspuns şi el râzând.

abonare newsletter