Politică

Kelemen Hunor: „Votul uninominal pur este o catastrofă”

<p />Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a catalogat drept o „catastrofă“ propunerea USL privind votul uninominal pur şi consideră că este necesar un sistem de vot proporţional.

„Este o catastrofă pentru România, o catastrofă politică, un tzunami politic. 22 de ani a funcţionat un sistem care a asigurat o reprezentare proporţională, aşa cum funcţionează peste tot în Europa, mai puţin în Marea Britanie, dar şi ei se gândesc la o reformă a sistemului electoral. Dacă au fost lucruri care n-au funcţionat în România, totuşi sistemul electoral a funcţionat şi funcţionează bine, indiferent despre care sistem vorbim - vot pe listă sau uninominalul care a fost începând din 2008“, a declarat, luni, la Cluj, Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Preşedintele UDMR a adăugat că sistemul de vot propus de USL poate da rezultate dezechilibrate şi că formaţiunea sa va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca respectiva propunere să nu fie adoptată.

„Un partid cu 40-45% poate să ajungă la 70% reprezentare în parlament şi un partid cu 20-25% voturi la urnă s-ar putea să rămână în afara parlamentului. Deci, veţi vota în stânga, reprezentarea politică se duce în dreapta. Sau invers. Nu putem susţine un astfel de sistem şi în Camera Deputaţilor vom aduce toate argumentele posibile pentru a convinge pe colegii noştri să nu voteze un astfel de sistem şi să nu începem o perioadă catastrofală din acest punct de vedere“, a subliniat Kelemen Hunor.

Potrivit Agerpres, liderul UDMR a mai precizat că dacă propunerea USL va trece totuşi şi de votul din Camera Deputaţilor, după ce a trecut de votul senatorilor, UDMR va sesiza Curtea Constituţională.

abonare newsletter