Politică

Senatul a adoptat legea privind uninominalul „pur”

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/09/04-sectia de votare ciurila_ft 10.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cei care au lansat această formulă sunt Victor Ponta și Crin Antonescu.</p>

Senatorii au adoptat, marţi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abţineri” şi nouă voturi „împotrivă”. PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

 


Ce prevede proiectul de lege?

Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale.

Iniţiatorii mai propun ca, în caz de balotaj, să se organizeze un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin urmează să fie declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

La începutul şedinţei, cu ocazia votării ordinii de zi, preşedintele Comisiei pentru administraţie, Marius Necula (PDL), a cerut plenului ca acest proiect să fie scos de pe ordinea de zi, în condiţiile în care comisia pe care o conduce, co-raportoare împreună cu Comisia juridică, nu a întocmit un raport la această iniţiativă legislativă.

Dispute pe teme procedurale

În replică, senatorul PSD Ioan Chelaru a spus că această comisie senatorială a avut timp suficient pentru redactarea raportului la iniţiativa legislativă. El a invocat, de asemenea, cutuma la care s-a apelat în ultimul timp la Senat, potrivit căreia un proiect de lege poate fi discutat şi votat în plenul acestei Camere chiar dacă nu este însoțit de raportul comisiei sesizate în fond. Solicitarea lui Necula, de scoatere de pe ordinea de zi a proiectului, a fost respinsă.

De asememenea, în timpul dezbaterilor, senatorul UDMR Cseke Attila a cerut ca acest proiect să fie returnat la Comisia juridică, sesizată în fond, pentru întocmirea unui nou raport.

Senatorul UDMR a invocat faptul că raportul transmis plenului de către această comisie de specialitate - favorabil, fără amendamente - conţine, în loc de patru semnături, aşa cum este regulamentar, doar o semnătură, cea a preşedintelui Toni Greblă (PSD), fapt calificat drept „o chestiune procedurală gravă”. Acesta a mai susţinut că nu s-a respectat „procedura şi legalitatea parlamentară”. Şi această solicitare a fost respinsă.

Iniţiativa legislativă

Ultimele Stiri
abonare newsletter