Politică

Proiectul privind retrocedarea imobilelor amenință integritatea colaliției

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/18/04 emil boc1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />UDMR se opune adoptării proiectului, în timp ce Emil Boc vrea dezbatere în Parlament.</p>

Preşedintele PDL, Emil Boc (foto), a declarat marți că proiectul de lege privind retrocedarea imobilelor urmează să fie analizat în Guvern şi apoi să fie supus aprobării Parlamentului.

„Guvernul ar urma să analizeze proiectul şi după aceea să fie trimis spre aprobare Parlamentului. Urmează ca săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare să fie discutat, după care decizia va aparţine Parlamentului. Subiectul acesta se discută de peste şase luni în coaliţie, deci nu e un subiect care să fie uşor şi de aceea el va mai avea şi multe alte discuţii în Parlament. Sper ca şi opoziţia să iasă şi să aducă contribuţia necesară acestei probleme care ţine de România, nu doar de coaliţie. Potrivit Curţii Europene a Drepturilor Omului, până în 15 iulie proiectul să fie adoptat de către Parlamentul României“, a declarat Boc, citat de Agerpres.

Potrivit lui Boc, punctele de vedere în coaliţie au fost exprimate şi urmează ca Guvernul să le „sintetizeze“.

Proprietarii de imobile deposedaţi în mod abuziv în perioada comunistă vor primi o despăgubire egală cu maximum 15% din valoarea reală a bunului respectiv, potrivit unui proiect de lege care s-a aflat, miercuri, în primă lectură, pe masa şedinţei de guvern. Este vorba de proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele luate abuziv.

 


UDMR se opune proiectului PDL

Subiectul retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist naşte noi disensiuni între formaţiunile din Coaliţie. PDL susţine proiectul potrivit căruia foştii proprietari nu vor mai primi imobilele în natură, ci doar 15% din valoarea acestora.

UDMR şi minorităţile naţionale se opun, cerând restituirea în natură a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete. Miza o reprezintă bunurile revendicate de Biserica Catolică, arată realitatea.net.

Ministerul Finanţelor estimează că, pentru despăgubirea integrală, ar trebui alocate 77 de miliarde de lei. O mare parte dintre imobilele pentru care au fost depuse cereri de retrocedare aparţin Bisericii Catolice Maghiare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter