Politică

„Publicitate publică: Acceleraţi!” Vezi cum face statul român „publicitate publică”!

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/12_ziua/ioana-avadani.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Statul român a fost şi în 2011 unul dintre actorii majori de pe piaţa de publicitate, volumul bugetelor dublându-se faţă de anul 2010, în condiţiile în care transparenţa acestor contracte a scăzut, relevă studiul „Publicitate publică: Acceleraţi!”, lansat marţi de Centrul pentru Jurnalism Independent.</p>

În perioada ianuarie - octombrie 2011, autorităţile publice au oferit spre contractare bugete în valoare de peste 137 milioane lei (circa 32,5 milioane euro). Majoritatea acestor contracte (67%) au avut drept criteriu de alocare „preţul cel mai mic”, criteriu care nu ţine seama de impactul asupra publicului şi eludează criteriile profesioniste de alocare a publicităţii. Doar pentru două din cele 345 de proceduri analizate a fost publicat raportul de evaluare a impactului prevăzut de lege. Peste jumătare din proceduri (54%) nu au fost publicate şi pe site-ul special rezervat contractelor de publicitate (www.publicitatepublica.ro), aşa cum cere legislaţia achziţiilor publice.

„Ne aflăm, încă o dată, în faţa unor dovezi care atestă o lipsă de respect faţă de lege, faţă de banul public şi faţă de public. În 2010 au fost adoptate reglementări legale care, în opinia Guvernului, aveau să accelereze absorbţia fondurilor europene. De accelerat poate au accelerat-o, 115 din cele 137 milioane lei din procedurile analizate provin din proiecte europene, dar doar în detrimentul transpareneţei şi răspunderii autorităţilor. Fodurile europene sunt bani publici şi autorităţile - centrale sau locale - trebuie să dea socoteală publicului de modul în care le utilizează”, a declarat Ioana Avădani (foto), director executiv al Centrului pentru Junalism Independent.

„În condiţiile în care bugetele de publicitate din sfera privată au scăzut până aproape de jumătate, pe fondul crizei economice, cele publice s-au dublat, făcând din stat unul dintre principalii jucători pe piaţa de media din România. Aceasta situaţie impune autorităţilor răspunderi încă şi mai mari faţă de transparenţă şi alocarea eficientă a acestor contracte, strict în interes public”, a adăugat ea.

Cercetarea pieţei de publicitate publică din România elaborată de CJI a avut drept scop identificarea efectelor pe care le-au avut modificările legislative din domeniul achiziţiilor publice din anul 2010. Au fost verificate procedurile de achiziţii (licitaţii şi cereri de oferte) publicate în perioada iulie 2009 - octombrie 2011 pe site-ul www.e-licitatie.ro, respectiv a fost analizată respectarea regulilor de publicare a anunţurilor/invitaţiilor de participare pe www.publicitatepublica.ro.

Acesta este cel mai recent raport realizat dintr-un demers pornit de Centrul pentru Jurnalism Independent în anul 2004, cu susţinerea Open Society Justice Initiative, New York.

abonare newsletter