Politică

Pista de 2.100 m a aeroportului va fi gata peste cinci luni

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/08/05 conferinta alin tise _sc_19.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Noua pistă de 2100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj va fi dată în folosinţă la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august, a anunţat conducerea Consiliului Judeţean Cluj.</p>

Pe noua pista de 2.100 de metri a Aerportului Internaţional Cluj-Napoca vor putea ateriza şi aeronave mari, ceea ce va atrage mai mulţi operatori de zbor. Pentru clujeni, aceasta înseamnă tarife mai mici şi implicit mai multe curse.

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a anunţat ieri că lucrările la construirea pistei de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj vor fi gata în lunile iulie-august. În acest moment, toate procedurile pentru realizarea pistei sunt în curs şi se derulează în paralel.

Astfel, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean, a afirmat că exproprierile continuă şi, în plus, a fost preluată o clădire de la Ministerul Apărării Naţionale, aceasta urmând să fie demolată. „Am preluat de la Ministerul Apărării, prin hotărâre de Guvern, clădirea care este în zona de protecţie şi urmează să o demolăm. De asemenea, lucrările la săpăturile de la pistă continuă chiar şi în această perioadă. Astfel, lucrările merg înainte, suntem în grafic”, a declarat Tişe. El a adăugat că demolarea clădirii o poate face tot firma care execută lucrările la pistă, fiind vorba de un singur imobil, de mici dimensiuni, construit în 1960.

1,6 milioane plătiţi până acum pentru lucrări

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean, până acum, din bugetul judeţului au fost plătiţi 1,6 milioane lei, contravaloarea lucrărilor făcute. „Sperăm ca în conformitate cu discuţiile şi cu contractul pe care îl avem, undeva în lunile iulie-august clujenii să se poată bucura de o pistă nouă de 2.100 de metri, lată de 60 de metri”, a afirmat Alin Tişe.

Vor veni şi alţi operatori de zbor

Preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat că, odată cu darea în folosinţă a noii piste, la Cluj-Napoca vor putea ateriza şi aeronave mari, ceea ce este în beneficiul clujenilor şi al judeţului. „Este un nou început în dezvoltarea acestui aeroport pentru că vor putea să vină mult mai multe companii. Astfel va creşte concurenţa, va scădea preţul şi vor câştiga clujenii. Monopolul unei companii înseamnă că, în momentul în care se supără pentru că tarifele nu sunt pe placul ei, pleacă în altă parte”, a precizat Alin Tişe, făcând aluzie la compania low-cost Wizz Air, care a renunţat anul trecut la o parte din zborurile din Cluj în favoarea aeroportului din Târgu Mureş, deoarece nu era de acord cu taxele impuse.

Legat de anularea curselor aeriene ale companiei Malev între Cluj şi Budapesta, cauzate de falimentul Malev, conducerea Consiliului Judeţean a spus că, cel mai probabil, zborurile vor fi preluate de alte companii, mai ales că există deja solicitări în acest sens. Printre numele vehiculate se numără Blue Air, Wizzair şi Tarom.

Ultimele Stiri
abonare newsletter