Politică

Bugetul local pe 2012 a fost aprobat

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/06/04-buget.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Proiectul de buget a fost adoptat doar cu voturile PDL şi UDMR.</p>

Bugetul de 962 milioane lei al municipiului Cluj-Napoca a fost adoptat vineri cu 20 de voturi pentru şi cinci împotrivă. Consilierii USL au fost cei care au votat împotrivă din cauză că multe amendamente le-au fost respinse şi pentru că au o altă viziune de dezvoltare a oraşului. 42% din banii municipiului vor fi cheltuiţi pentru programe de investiţii, precum modernizarea liniei de tramvai, finalizarea sălii polivalente, începerea lucrărilor la Centrul Cultural Transilvania şi repararea străzilor.

Consilierii locali au discutat aproximativ două ore pe marginea bugetului local pe 2012 în cadrul şedinţei de consiliu de vineri. Nu au lipsit discuţiile în contradictoriu între consilierii PDL, UDMR şi cei din opoziţie.

 


Petru Pântea, preşedintele Comisiei Buget - Finanţe a explicat la începutul şedinţei că, anul acesta, veniturile sunt mai mici decât cheltuielile cu aproximativ 45 milioane lei, dar s-a apelat la un excedent din 2011 pentru a crea un echilibru.  

Luările de cuvânt, limitate la trei minute


Din cauza duratei prea mari a susţinerii punctelor de vedere ale consilierilor, preşedintele de şedinţă Ion Pop a limitat, la un moment dat, intervenţiile acestora la trei minute. „Nu există aşa ceva în regulament. Este politica pumnului în gură”, a subliniat consilierul USL, Remus Lăpuşan. În replică, preşedintele de şedinţă a spus că îi este permis acest lucru. „Vă rog să fiţi elegant”, i-a atras atenţia Pop lui Lăpuşan.

Amendamente USL, respinse


Atât consilierii din partidele de la putere cât şi cei din USL au propus o serie de amendamente la bugetul local. Dacă amendamentele celor de la PDL şi UDMR au trecut fără probleme, o parte din amendamentele celor din opoziţie nu au trecut, ceea ce a stârnit nemulţumirea acestora.

Printre propunerile consilierilor USL se numără realizarea inelului ocolitor de sud, preluarea străzilor Oaşului, Borhanci şi Bună Ziua şi modernizarea lor, refaţadizarea clădirilor centrul oraşului, fonduri pentru înfiinţarea unui cabinet medical la Pata Rât, pentru atingerea scopului de capitală culturală europeană şi alocarea de fonduri pentru cumpărarea unui elicopter SMURD.

Radu Moisin, viceprimarul cu atribuţii delegate de primar, a declarat că o parte din amendamentele acestora nu pot fi prinse în buget, pentru cabinetul medical nu mai e nevoie de fonduri suplimentare, acesta putând fi inclus în proiecte care există deja, iar pentru elicopterul SMURD şi inelul ocolitor a fost alocată suma de 100.000 lei pentru fiecare.

Fondurile pentru proiecte culturale s-au dublat

Unul dintre amendamentele consilierilor UDMR a fost creşterea sumei pentru proiecte culturale de la 950.000 lei la 1,9 milioane, această propunere fiind votată. Moisin a subliniat că nu a fost nevoie să se taie fonduri din altă parte pentru creşterea sumei pentru proiecte culturale.  

PDL a propus mai mulţi bani pentru parkinguri

Printre amendamentele propus de PDL se află majorarea fondurilor pentru modernizarea şi mansardarea unor şcoli cu 2 milioane lei, majorarea fondurilor pentru parkingurile de cartier cu 1 milion lei, dar şi diminuarea sumei pentru iluminatul public cu 1,5 milioane de lei.

Bugetul pe 2012, unul prudent

Radu Moisin a declarat că bugetul pe anul acesta este unul gândit prudent şi decis după mai multe consultări pe parcursul a două săptămâni.

„Ne-am limitat la 962 milioane lei pentru că estimăm că aceasta este valoarea maximală pe care o putem obţine în acest an. Principala categorie de investiţii în acest an rămâne cea a proiectelor cu fonduri europene, precum modernizarea liniei de tramvai, a parcului central, lucrări de modernizare la transportul în comun, sistemul de bike-sharing, locuinţele sociale şi cele două centre economice din zona Lomb”, a declarat Radu Moisin.

El a adăugat că se au în vedere şi „finalizarea lucrărilor la sala polivalentă, începerea lucrărilor la Centrul Cultural Transilvania, continuarea programului de modernizare străzi, incluzând străzile Oaşului şi Borhanci dacă nu se vor rezolva de la Ministerul Turismului în două săptămâni, programul de reparaţii alei, trotuare între blocuri şi ale străzilor importante din municipiu, programul de extindere şi modernizare a iluminatului public şi programele de modernizare şi extindere creşe, grădiniţe şi investiţiile în Spitalul Municipal Clujana”.

Potrivit viceprimarului cu atribuţii delegate de primar, 42% din suma de 962 milioane lei, destinată proiectelor de investiţii este cel mai mare procent de după Revoluţie.

USL: Bugetul a fost făcut pe genunchi

Consilierii USL au votat împotriva bugetului local din cauză că multe amendamente propuse de ei au fost respinse, dar şi pentru că au o altă viziune asupra dezvoltării oraşului. „Noi avem o altă viziune în ceea ce priveşte dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca şi nu putem să fim de acord cu acest buget care a fost oarecum făcut pe genunchi şi doar datorită intervenţiilor noastre din ultima perioadă s-a trecut la nişte discuţii care au fost foarte scurte şi nu s-a ajuns la nimic concret”, a declarat consilierul USL, Remus Lăpuşan.

El a mai spus că ar trebui consultaţi şi reprezentanţii universităţilor la realizarea bugetului, mai ales că municipiul Cluj-Napoca este un centru universitar mare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter