Politică

USL, o alianţă „fragilă“

<p />Nemţii sunt de părere că USL este o alianţă extrem de fragilă, unită de speranţele electorale şi nu de programele de guvernare pe care le propun, relatează Deutsche Welle, potrivit site-ului Ziare.com.

Există riscul ca înţelegerile încheiate în spatele uşilor închise să nu fie respectate, se arată într-o analiză a Fundaţiei Friedrich Naumann, think-tankul liberalilor germani, membri în coaliţia guvernamentala de la Berlin. Dincolo de problemele pe care le ridică, juridic şi politic, platformele electorale sau alianţele de felul USL, liberalii germani îşi exprimă uimirea iscată de natura cu totul eterogenă a pactului dintre liberali, conservatori şi socialişti, mai scrie Deutsche Welle. Conform sursei citate, ei ştiu şi ce anume se ascunde în spatele palmei bătute de Crin Antonescu şi Victor Ponta: pofta de putere.

„Învins la prezidenţialele din 2009, liderul PNL vrea neapărat să câştige la următoarea încercare", se mai precizează în analiza Fundaţiei Friedrich Naumann.
Totodată, liberalii germani nu se arată deloc siguri că aceste înţelegeri încheiate în spatele uşilor închise vor fi respectate. Dimpotrivă, analiştii occidentali trimit la istorie şi la tradiţia românească a facerilor şi desfacerilor de coaliţii în funcţie de majorităţi, constelaţii de moment şi oportunităţi.

Fundaţia Naumann atrage atenţia şi asupra acelor cercuri de membri ai PNL care favorizează „o viitoare alianţă cu PDL ca partener junior”. Or, potrivit analizei germane, există „pericolul ca alianţa tactică, electorală a liberalilor cu partide de cu totul altă factură ideologică, decât cea liberală, să slăbească PNL”.

abonare newsletter