Politică

Poliţiştii locali din Cluj-Napoca sunt puţini şi neantrenaţi

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/politist.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cluj-Napoca are 208 poliţişti locali, mult mai puţini faţă de alte oraşe. În plus, nici nu sunt foarte bine pregătiţi din punct de vedere fizic.</p>

În cadrul dezbaterii asupra bugetului municipiului Cluj-Napoca pe anul acesta s-a pus problema numărului prea mic de poliţişti locali în comparaţie cu oraşe precum Iaşi şi sectoarele din Bucureşti.

Radu Moisin, viceprimarul cu atribuţii delegate de primar a afirmat că în Cluj-Napoca sunt angajaţi în momentul de faţă 208 poliţişti locali, iar în Iaşi, de exemplu sunt aproape 500, în timp ce Bucureştiul are doar în Sectorul 1 aproximativ 1.000 de poliţişti locali. Potrivit lui Moisin, s-ar mai putea face 96 de angajări, însă acestea sunt condiţionate de legea care prevede ca la şapte persoane care pleacă să poată fi angajată o persoană.

Poliţiştii locali au o pregătire fizică slabă

În acest context, Mircea Jorj, preşedintele PSD Cluj-Napoca, prezent la dezbatere, a afirmat că poliţiştii locali nu sunt pregătiţi foarte bine din punct de vedere fizic, de aceea s-ar impune alocarea de fonduri pentru pregătirea profesională a acestora. Radu Moisin a asigurat că anul acesta niciun poliţist local nu va trece de evaluarea individuală anuală dacă nu este pregătit corespunzător. „La evaluarea individuală anuală nu semnez nicio evaluare dacă nu sunt pregătiţi din punct de vedere fizic. Nu mai putem ţine poliţişti locali dacă nu pot să alerge 100 de metri”, a declarat Radu Moisin.

Pe de altă parte, Ioan Călugăr, şeful Poliţiei Locale Cluj-Napoca, a admis că pregătirea de specialitate a poliţiştilor locali este deficitară în momentul de faţă, însă legea îi obligă ca pe viitor aceştia să urmeze un curs de specialitate de trei luni, iar cei care nu îl vor urma vor fi concediaţi.

Secţii noi ale Poliţiei Locale în cartiere

Radu Moisin a anunţat în cadrul dezbaterii că o nouă secţie de Poliţie Locală de cartier va fi deschisă în luna martie, în cartierul Someşeni, după care vor urma cartierele Zorilor, Mănăştur şi Gheorgheni. Anul trecut, în luna septembrie, a fost deschisă prima secţie de cartier în Mărăşti. Radu Moisin a mai precizat că pentru cartierul Grigorescu nu a fost găsită încă o locaţie potrivită pentru o nouă secţie a Poliţiei Locale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter