Politică

Rromii de la Pata Rât vor cabinetul medical înapoi

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/02/04 tigani strada coastei rp 40.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Persoanele care locuiesc la Pata Rât i-au cerut ieri primarului interimar Radu Moisin redeschiderea cabinetului medical din zonă, mai ales că foarte multe persoane suferă de boli cronice.</p>

Consilierii locali din opoziţie au propus alocare de fonduri de la cabinetele şcolare pentru redeschiderea cabinetului medical de la Pata Rât.

Lipsa unui cabinet medical pentru rromii care locuiesc la Pata Rât şi problemele persoanelor care au fost mutate anul trecut de pe strada Coastei în locuinţele modulare de la Pata Rât au fost îndelung discutate în cadrul ultimei dezbateri asupra bugetului municipiului Cluj-Napoca pe anul 2012.

Eniko Vincze, reprezentanta unui ONG clujean, a subliniat că rromii din zonă nu mai pot beneficia de asistenţă medicală din cauză că singurul cabinet din zonă a fost închis. „Ar fi bine să fie găsite fonduri pentru ca acel cabinet să fie redeschis astfel încât oamenii să aibă acces la un medic. A existat chiar şi un mediator sanitar, dar acum nu mai este. Trebuie găsite soluţii pentru cei care suferă de boli cronice. Astfel, populaţia de acolo nu ar mai apela de atâtea ori la ambulanţă”, a afirmat Eniko Vincze.

În replică, viceprimarul cu atribuţii delegate de primar, Radu Moisin a spus că acordarea serviciilor medicale ar putea fi rezolvate şi cu ajutorul ONG-urilor care au depus proiecte pentru finanţare anul acesta, mai exact să asigure un medic voluntar. Claudia Anastase, consilier local PSD, a propus ca soluţie alocarea de bani de la cabinetele şcolare, unde există fonduri suficiente.

Nemulţumiţi de locuinţele noi

În cadrul dezbaterii au fost aduse în atenţia viceprimarului cu atribuţii delegate de primar şi a consilierilor locali prezenţi şi nemulţumirile rromilor care au fost mutaţi anul trecut de pe strada Coastei în locuinţele modulare de la Pata Rât. Un reprezentant al cetăţenilor din zona respectivă a arătat că într-o cameră de 18 metri pătraţi locuiesc familii şi de câte 10-12 persoane. În plus, 36 de familii care locuiau pe strada Coastei nu au mai primit locuinţe modulare, dar 23 dintre acestea au reuşit să îşi construiască singure locuinţe pe terenul de la Pata Rât. Mai mult, potrivit celor care locuiesc în respectivele locuinţe, oamenii nu pot încheia contracte pentru electricitate şi alte utilităţi din cauză că Primăria nu a încheiat contractele pe proprietate.

Radu Moisin a declarat că nu a ştiut până acum de problemele cu care se confruntă locuitorii de la Pata Rât şi a asigurat că se vor lua măsuri în acest sens.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter