Politică

Comasarea şcolilor nu este pe placul consilierilor locali

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/01/05 consiliu local _sc_04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comasarea şcolilor „Nicolae Iorga” şi „Aurel Vlaicu” a fost respinsă de ieri de consilierii locali, după ce propunerea nu a găsit susţinători nici în rândul profesorilor.</p>

Consilierii locali au respins, în şedinţa de ieri, în unanimitate, propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj de a comasa Grupul Şcolar „Aurel Vlaicu” cu Şcoala „Nicolae Iorga”.

Propunerea a stârnit o adevărată dezbatere pe noua lege a învăţământului care spune că o unitate de învăţământ nu poate funcţiona cu mai puţin de 300 de elevi înscrişi la zi.

„Capriciu” al ISJ Cluj

Consilierii locali au categorisit propunerea ISJ Cluj drept un „capriciu” şi totodată nejustificată, din moment ce şcolile sunt susţinute de bugetul local. „Ambele şcoli au personalitate juridică şi nu pot fi comasate, indiferent de ce spune Ministerul Învăţământului, fără să se ceară avizul Consiliului Local. Degeaba spun cei de la Bucureşti că o unitate de învăţământ nu îşi justifică funcţionarea dacă nu are cel puţin 400 de elevi, pentru că ei nu cunosc realitatea de pe teren. În primul rând «Aurel Vlaicu» este un grup şcolar profesional, care nu poate fi comasat cu o şcoală unde se desfăşoară alt tip de cursuri”, a precizat Steluţa Cătăniciu, consilier din partea PNL.

Consilierii au mai precizat că aceste modificări nu pot fi făcute dintr-o singură trăsătură de condei şi a sugerat reprezentanţilor ISJ Cluj ca înainte de a lansa propunerea de comasare a unor licee să discute cu autorităţile locale, prezentând argumente solide în ceea ce priveşte punctul lor de vedere. La rândul ei, Claudia Anastase, consilier PSD, a precizat că autorităţile locale ar trebui să aibă mai multă atenţie faţă de grupurile şcolare profesionale, acestea putând decide funcţionarea unităţilor de învăţământ chiar dacă au mai puţin de 300 de elevi, indiferent de legea învăţământului şi de modificările care apar în ea.

Consilierii s-au pronunţat şi împotriva schimbării denumirilor unor unităţi de învăţământ, propunere venită tot din partea ISJ Cluj, motivând că acest lucru îl pot face doar consiliile de administraţie ale şcolilor după consfătuirea cu părinţii.

Nici profesorilor nu le-a plăcut propunerea

Propunerea de comasare nu a fost agreată nici de cadrele didactice ale celor două şcoli aflate în discuţie. Ana Maria Mihăilescu, profesoară de matematică de peste 20 de ani la Şcoala „Nicolae Iorga”, a declarat că susţine hotărârea Consiliului Local de respingere a comasării şcolilor explicând că nu pot fi amestecaţi copiii unor şcoli cu profile diferite. „Nu se justifică, din nici un punct de vedere comasarea acestori şcoli. Nu are nici un temei legal şi nici practic, plus că va afecta procesul de învăţământ al elevilor”, a explicat profesoara.

Ce argumente avea ISJ Cluj?

Prezent la şedinţa de Consiliu Local, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Horia Corcheş, a încercat să prezinte argumentele pentru care s-a făcut propunerea de comasare a celor două şcoli.

„În primul rând se respectă noua lege a învăţământului în ceea ce priveşte comasarea unităţilor de învăţământ. Aceasta spune clar că o şcoală cu mai puţin de 300 de elevi nu îşi justifică finanţarea separată şi că se poate comasa cu o altă şcoală. În prezent la «Aurel Vlaicu» învaţă 260 de elevi, iar previziunile pentru anul viitor sunt de 240 de elevi. Apoi se mai cere ca o unitate de învăţământ trebuie să aibă toate clasele, de la ciclul primar, până la cel liceal, ceea ce nu are nici una dintre cele două unităţi de învăţământ. Prin comasare se realiza acest lucru”, a explicat Corcheş.

Consilierii locali nu au dorit să cometnteze asupra acestor argumente dar nici nu au revenit asupra hotărârii de respingere a propunerii ISJ Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter