Politică

Funcţionarul electronic are grijă de şomerii clujeni

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/11_ziua/ajofm.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Persoanele fără loc de muncă din Cluj vor fi informate de un robot despre oportunităţile de angajare.</p>

Începând cu luna februarie, în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj va funcţiona un sistem electronic de vizare a carnetelor de somaj şi de obţinere a adeverinţei de ajutor minim garantat.

Sistemul înlocuieşte serviciile a 25 de funcţionari publici. „Funcţionarul electronic” este un proiect gândit de Daniel Don, directorul executiv al AJOFM Cluj, care este, ca bază, informatician.

Economii de 900.000 de euro

„Am conceput acest sistem în luna august a anului 2010 şi are ca scop modernizarea serviciului public. Practic, este vorba de un sistem de automatizare a unor activităţi pentru a putea face faţă crizei. În Cluj au fost aduse 15 asemenea aparate. Este singurul proiect care nu are costuri şi asta pentru că înlocuiesşte serviciile a 25 de funcţionari publici cu un salar fiecare de 2.000 de lei pe lună. Până la finalul implementării proiectului, care durează 36 de luni, AJOFM Cluj va face o economie de 900.000 de euro”, a spus Don. Acesta a mai ţinut să precizeze că cei 25 de oameni înlocuţi de funcţionarul electronic nu au fost disponibilizaţi, ci au rămas în cadrul AJOFM Cluj, prinşi în elaborarea unor proiecte europene.

Don a mai spus că este în faza de a obţine drepturile de autor şi patentul asupra sistemului conceput de el. „La ora actuală, sistemul funcţionează numai la Cluj, dar nu aş avea nimic împotrivă să fie implementat şi în altă parte. Pot să vă spun că este extrem de uşor de folosit, oamenii care l-au folosit în perioada de testare s-au obişnuit rapid cu el”, a precizat Don.

La ora actuală, 13.000 de şomeri clujeni pot beneficia de serviciile unui funcţionar electronic.

Cum funcţionează sistemul?

Şomerii clujeni trebuie să se prezinte în fiecare lună la sediul AJOFM pentru a primi viza pe carnetele de şomer sau pentru a obţine adeverinţa de ajutor minim garantat. Dacă până acum oamenii trebuiau să stea la cozi interminabile la ghişee, unde li se punea viza numai după ce prezentau mai multe acte, de la 15 februarie oamenii se vor prezenta la „funcţionarul electronic”, îşi vor introduce CNP –ul, vor fi amprentaţi de către aparat, care pe această bază îi va idenfica şi vor obţine automat viza pe carnetul de şomer. „Pot să vă spun că această procedură îl va ajuta pe om să economiseacă timp şi să afle, pe loc, dacă există un loc de muncă pe profilul său, sau ce locuri de muncă sunt disponibile”, a explicat Don.

De asemenea, mai există un avantaj al sistemului. „Până acum, şomerul era anunţat de către funcţionarul public că există un loc de muncă pe profilul său, însă dacă acestuia nu îi convenea încadrarea, putea să «sară» peste ea la mica înţelegere cu funcţionarul. Ei bine, acum nu va mai putea. Dacă ignoră de două ori consecutiv atenţionarea sistemului i se va retrage indemnizaţia de şomaj”, a explicat Don. El estimează că 60.000 de persoane vor beneficia de acest proiect.

Ultimele Stiri
abonare newsletter