Politică

România va negocia amânarea liberalizării preţului la gaze

<p>Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în contextul referirilor la îndeplinirea angajamentelor României faţă de FMI, că se va încerca o replanificare a liberalizării preţurilor la energie şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici.</p>

 

„Va trebui să încercăm o reprogramare la orizontul 2020 pentru populaţie şi 2015-2017 pentru agenţii economici (...) Vom vedea dacă vom reuşi. Aceste termene au fost asumate de România la intrarea în UE şi, practic, le renegociem pornind de la realităţile de plată ale cetăţenilor români şi ale economiei”, a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele a mai spus că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul Emil Boc a rezultat că, în relaţia cu FMI, România „va fi cu toate obiectivele îndeplinite în linii mari”.

„Singurul lucru pe care l-am stabilit împreună cu primul ministru Emil Boc, că va trebui renegociat în noua scrisoare către Fond, este legat de replanificarea liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici. La gaze spre exemplu în actualul acord cu Fondul, cu Uniunea Europeană şi Banca Mondială, liberalizarea este prevăzută pentru agenţii economici în 2013, iar pentru populaţie în 2015”, a spus preşedintele.

Băsescu a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă organizate înaintea plecării acestuia la Bruxelles, unde va participa la un consiliu informal alături de liderii din UE.

Ultimele Stiri
abonare newsletter